Коледни пътешествия с ChartAir

27 October 2016

Празниците наближават и коледната треска завладява целият свят. За това днес екипът на туристическа агенция ChartAir ще ни разведe из най-известните коледни базари по света. Сигурно вече усещате мириса на изкусителните вурстове и греяно вино? Или поне това е първото нещо, за което се сещате, чувайки Коледен Базар.

А знаете ли къде се появяват за първи път? Точно така - в Германия и Австрия. Традицията повелява, че Коледните пости и моментът, в който очакваме идването на Христос на Земята, се известяват именно чрез отварянето на такъв Коледен Базар, наречен "Weihnachtsmarkt". Коледните базари вече са неделима част от празника, една от магиите на Коледа, която завладява малки и големи. Готови ли сте за пътуване?

Първата ни спирка е Виена. Коледните базари по австрийските площади отварят още в средата на ноември, омайващи ни с аромати, звуци и светлини. Стотиците щандове из базарите предлагат най-различни ръчно изработени украшения, бижута, апетитни джинджифилови хлебчета и ябълкови щрудели, както и традиционното греяно вино. Атракция за децата пък са огромните ледени пързалки за кънки, както и коледните работилници.

Продължаваме към Прага. Именно Коледа е времето, по което чешката столица се превръща в един магичен свят, точно като в приказка. Малките украсени дървени хижи са навсякъде. Можем да наблюдаваме как се приготвят традиционни ястия и да опитаме всякакви видове местна храна и питиета като чешка бира или греяно вино, както и традиционните чешки сладкиши „Trdelník”, а който го произнесе правилно, печели два. Не пропускайте да опитате.

Следващата спирка към която потегляме е Берлин. За немците това е не само столица на Германия, но и столица на немските Коледни базари - около 60 на брой. Едва сме пристигнали, а сме вече завлядяни от коледната магия на града. Големи булеварди и площади, както и малки странични улички и дори музейчета стават домакини на най-разнообразни по своя чар Коледни базари. А от 2007 г. Берлин провежда и един от най-впечатляващите коледни базари в Германия – в замъка Шарлотенбург.

Е, скъпи пътешественици, докоснахте ли се до магията на Коледа? Има безброй места по света и у нас, където можете да се насладите на коледната приказка!

Eкипът на ChartAir с удоволствие ще ви помогне да изберете къде искате да пиете своето греяно вино. Офис на ChartAir ще намерите в Bulgaria Mall на ниво партер.

И не забравяйте – „Светът е книга и тези, които не пътуват, четат само една страница от нея.” - Св. Августин

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР