Нарисувай нещо вкусно

Цветна и богата храна с вкус на есен и домашен уют

Диана Шингарова 28 October 2016

Снимка: Диана Шингарова

 

Бамя с доматен сос (за 4 порции)

Много обичам бамя, а приготвяйки я така, постигам нежен вкус и деликатна текстура.

Необходими продукти: 500 г бамя, 50 мл бял винен оцет, 100 мл зехтин, 2 скилидки чесън, обелени и ситно настъргани, 3 глави лук, обелени и едро нарязани, 1 с.л. сух риган, 2 с.л. ситно нарязан магданоз, 400 г домати на кубчета от консерва, сока на 1 лимон, 2 с.л. захар, морска сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне: С остър нож отрежете дръжката и твърдата част на стъблото. Измийте и отцедете бамята. Прехвърлете в купа, залейте с оцета и 1 с.л. сол. Разбъркайте с ръце и оставете съставките да се смесят добре за около 30 минути. Изплакнете със студена вода и отцедете. Загрейте зехтина в голям тиган. Сотирайте лука, чесъна, ригана и магданоза на средна температура до златист цвят за около 8-10 минути. Добавете доматите и гответе още 5 минути. Добавете бамята, лимоновия сок и овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и сипете вода колкото едва да покрие бамята. Гответе под капак 30 минути. Гответе още 15 минути без капак до омекване на бамята и редуциране на соса. Оставете ястието малко да почине и поднесете топло.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР