5 звезди за стария тютюнев склад

От година насам Hydrama Grand Hotel в гръцкия град Драма, известен навремето с процъфтяващата си тютюнева индустрия, посреща ценителите не само на лукса, но и на интелигентната реставрация на историческото наследство

Елка Влаховска 04 November 2016

Историята на сградата датира от 20-те години на миналия век, когато роденият в Измир тютюнев магнат с унгарско-еврейски корени Херман Шпирер строи до изворите Агия Варвара в Драма фабрика за преработване на тютюн. Кани известния по онова време австрийски архитект Конрад фон Вилас, който довежда за строежа майстори от родината си. Тъй като се извисява за времето си много над околните постройки, местните наричат сградата „небостъргача на Шпирер“. Тя е изключително модерна с наличието на асансьор.

Макар че живее със семейството си в Триест, а по-късно в Женева, Херман Шпирер е известен сред гръцкото население – исторически източници потвърждават помощта му за гръцките бежанци при изселването им от Измир след гръцко-турската война от 1922 г. Строи в Северна Гърция още две тютюневи фабрики, но умира неочаквано през 1927 г., едва 42-годишен.

По-късно под управлението на гръцко-австрийска тютюнева компания сградата е функционираща фабрика до 1974 г., а след това тютюнев склад, докато не предава факела на петзвездния хотел Hydrama Grand Hotel, открит през октомври м.г.

Процесът по реставрацията е извършен с изключителен респект към наследството – камъкът в екстериора и гредите са от онова време, в тази рамка елегантно се вписва модерният италиански дизайн. Част от декорацията в хотела напомня за историята на мястото – като фотосите по стените с изображения на старата сграда, или картините с ръце, които нижат тютюн.

В ресторанта предлагат микс от най-доброто от местните кулинарни традиции и последните европейски гурме трендове, има и винарна с прецизно селектирани вина от Гърция и от целия свят. Разбира се, петзвездният лукс не може без уелнес център: на разположение на гостите са разнообразни спа и козметични процедури, както и релакс стая Crystal Cave (кристална пещера) със стени, „облечени“ в хималайска сол.
Повече инфо – на hydramagrandhotel.gr

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР