Марина Войкова, коронована особа в трамвая

Новата „Мис Планета“ работи в компания за медицински туризъм, поддържа формата си с крос, обича да чете и да се предизвиква с учене на нови езици

Ваня Шекерова 06 November 2016

Снимка: Светослав Караджов

На церемония в грузинския град Батуми българката Марина Войкова бе коронована като „Мис Планета“ 2016. Най-красива сред 40 участнички от 25 държави. И най-талантлива. Защото конкурсът е на три етапа – представяне в национална носия, вечер на талантите и дефилиране по бански костюм. Накрая останали на сцената само тя и малайзийката. Като чула „България“, Марина се разплакала, взела да кляка, просто не знаела къде да се дене от емоцията, която я връхлетяла.

За нея било неочаквано моделството й в агенция „Интерсаунд“. Въпреки че имала всички данни да дефилира по подиумите, тя не го превърнала в основна житейска цел, то само я намерило... Може би защото от малка и досега Марина не е уверена в своите качества, дори не е сигурна, че е толкова красива.

За всичко това си говорим с нея само два дни след завръщането й от Грузия. Тя сякаш огрява офиса ни, когато влиза – грациозна, усмихната, с широко отворени воднистозелени очи, в ириса на едното се откроява сектор в кафяво. „Вродена частична хетерохромия“ – обясни Марина, за която бяха написали, че се явила на конкурса „Мис България“ 2015 с разместени цветни лещи. Изумена съм колко много прилича на Анджелина Джоли, отбелязвам си наум, че ако правим продължение на проекта „Двойници“, тя е без конкуренция за дубльорка.

Приликата се оказва само външна – Марина има съвсем различен път, маркиран от възпитанието й в семейство на адвокатка и военен и образованието й в Класическата гимназия и Софийския университет, където завършва специалност българска филология. Искала психология (като всички манекенки впрочем), не й стигнал балът, но сега е много щастлива с филологията. Защото обича да чете. И да се предизвиква с учене на нови езици – наскоро се хвърлила към китайски, английският не й стига.

За да се подготви за конкурса „Мис Планета“, започнала да пее с Дани Милев. Марина твърди, че е музикална, креативна във всички видове изкуство без живопис и скулптура. Трябвало й само малко школовка с микрофон, за да изпее песен на Джъстин Тимбърлейк на конкурса „Мис Планета“. Оказала се една от малкото пеещи красавици – повечето се изявявали с танци, имало гимнастички.

А тя, която в гимназията играела баскетбол, сега поддържа формата си с крос – преди да замине за Батуми всеки ден обикаляла Панчаревското езеро, 13 километра за един час. Продължава, макар и не всеки ден. Но изглежда все така прекрасно – с едни дълги-предълги крака и високо вдигната брадичка, съвсем достойна да носи корона. 

Новата „Мис Планета“ работи в компания за медицински туризъм. Казва, че ако един ден стартира свой бизнес, той ще е свързан с нуждаещи се от помощ хора. Например иска да направи образцов дом за възрастни, какъвто смята, че в България все още няма. В стремежа си да е самостоятелна засега е напуснала семейното жилище на родителите си в Елин Пелин и се е преместила на квартира в София. Не за друго, а защото й омръзнало да шофира всеки ден. Сега се вози в трамвая. Заедно с приятеля си, с когото са само на 22 и не мислят за деца, но ако един ден решат, че е време, Марина иска да имат повече, за да не растат самотни, както е раснала тя – пред телевизора, когато не е била при баба си в Червен бряг.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР