Ти си от грешната страна

Ще разберете какво е усещането, ако посетите изложбата на Правдолюб Иванов в галерия Sariev Contemporary

Адриана Попова 13 November 2016

"Детство", 2014

Кой не се чувства объркан като Алиса, пропаднала изведнъж в заешката дупка, заради изборите, които прави светът? Точно това усещане за дискомфорт в един „разглобен“ свят, където стереотипите Изток-Запад работят все по-малко, пресъздава в изложбата си „На грешната страна“ Правдолюб Иванов. Третата му самостоятелна изложба в галерия SARIEV Contemporary в Пловдив ще продължи до 6 януари.

За нея художникът казва: „Все повече осъзнавам, че мислейки за сoциални, политически и глобални проблеми, конфликти и опасности, всъщност премислям собствените си страхове. Затова исках да създам някакъв дискомфорт в пространството на изложбата и нейното разглеждане.“

“Стълбатa“ е метафора за привидните избори – от позицията, от която тръгваш, всъщност до голяма степен зависи докъде ще се изкачиш в йерархията.

Диапроекторът-свредел, който брутално е пробил стената на галерията, напомня за апаратчета през 70-те и 80-те на миналия век, на които се прожектираха детски приказки, но и учебни и пропагандни филми. „Играчката“ е превърната в мощна бормашина, която може да руши стени и системи. Проблемът е, че нейният кабел е къс и не достига електрическия контакт, т.е. тя е неизползваема днес, смисълът й е неразбираем за следващите поколения.

Модерността в изкуството на Правдолюб Иванов е в недаването на отговори, а в задаването на въпроси, с които всеки сам трябва да се попита.

В изложбата има и едно видео - „Природен страх“. Зрителят може по избор да изгледа този кратък филм със или без звук и това на практика ще го изправи пред два различни филма.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР