Кой иска да живее вечно...

"За своя кратък живот Фреди направи много повече, отколкото мнозина биха могли дори да живеят 100 години, казва майка му"
Фреди през нейните очи

eva.bg 24 November 2016

На днешната дата, преди 25 години, си отиде Фреди. Преди няколко дни на 94-годишна възраст почина и майка му Джиа Булсара. В единственото си интервю, дадено пред в-к "Телеграф" през 2012 г. тя сподели: „Не мога да повярвам, че са минали 20 години от смъртта на Фреди. Все още имам чувството, че е някъде наоколо, защото музиката му продължава да звучи. Чувам я толкова често. И това, че хората по света все още го обичат, ме успокоява, но никой от тях, разбира се, не го обича толкова силно, колкото мен.

В разговора с журналистката Анджела Лeвeн Джиа Булсара си спомня как е карала сина си да носи шина като малък, но на него не му пукало, а след време не искал да прави нищо, което би навредило на гласа му. В рода им имало предимно адвокати и счетоводители. Родителите му искали и той да има сериозна професия, но Фреди настоявал да се занимава с музика, защото знаел, че има талант. Тръгнал на уроци по пиано на 7 години, на 12 години имал училищна банда. Родителите му се надявали да израсте страстта си към музиката. Той завършва изкуство и графичен дизайн в лондонския колеж Ийлинг, но след като три години преследва Брайън Мей и Роджър Тейлър с тогавашната им група Smile, успява да се сприятели с тях и да създадат заедно Queen.

"Често му казвах, че не харесвам дрехите му - споделя майка му - и се опитвах да го накарам да се подстриже, но той ми обясняваше, че когато си на поп сцената, това е нещо, което трябва да правиш. Постепенно започнах да го приемам. Каквото и да е направил, както и да се е обличал, той си е моето дете. Много се шегуваше и винаги помежду ни е имало близост и връзка.

Стана ми тъжно, когато реши да живее сам и се премести в апартамент в Западен Лондон – продължава майка му. - Той свиреше непрекъснато и имахме един по-възрастен съсед, който се оплакваше, така че Фреди реши, че е време да се изнесе. Казвах му, че го разбирам.“

Първо си купи апартамент, после - голяма къща. Когато не беше на турне, идваше често. Обичаше да му готвя. Когато стана известен и му идваха гости, понякога ме караше да им приготвям вечеря.

Беше много щедър. Веднъж ми подари пълен сервиз от сребърни прибори за хранене, за да се извини, че не е успял да дойде на вечеря. Беше толкова луксозен, че го използвах само когато Фред идваше на вечеря. Той също ни канеше да хапваме у тях, тогава готвеше неговият готвач. Когато отивах в кухнята да помогна нещо, по навик, Фреди ми настояваше да си седя на мястото да си почивам.“

Въпреки многото му любовници мъже, любовта на живота на Фреди е Мери Остин. Среща я в началото на 70-те. Тя е на 19 и работи като пиар на Biba boutique. Имат връзка в продължение на седем години, живеят заедно, по-късно говори за нея като за нещо като своята законна съпруга. Говори се, че връзката им приключва, когато Мери пожелава да имат дете. Фреди й признава за гей-наклонностите си. И все пак цял живот твърди, че тя е единствената, която го е обичала наистина. Оставя й в наследство къщата си, по-голяма част от богатството си и правата върху музиката си. Запознава я и с родителите си.

"Тя беше прекрасна - разказва майка му - и идваше вкъщи на гости. Пожелавах й да се оженят и да имат нормален живот с деца. Дори след като скъсаха, знаех, че тя продължава да обича моето момче. Те останаха приятели до края. Тя беше като част от нашето семейство." Мери има двама сина – Ричард, който Фреди познава и Джейми – който се ражда малко след смъртта на певеца. Връзката й с баща им не продължава дълго и след нея се жени за лондонски бизнесмен. Мери все още живее в прекрасната къща на Фреди в Лондон.

Откритията, които правят учените няколко години след смъртта на Фреди, карат мнозина да смятат, че той би могъл да живее по-дълго или дори да бъде спасен.

"Аз съм се смирила - разказва преди четири години майка му, - приех всичко, което се случи със сина ни. Беше много тъжно, но според нашата религия когато дойде времето да си ходиш, нищо не може да се направи. Господ го обичаше толкова много и го пожела за себе си. Така си мисля непрекъснато. Никоя майка не би искала синът й да умре, но в същото време за своя кратък живот Фреди направи много повече, отколкото мнозина биха могли дори да живеят 100 години."

"My soul is painted like the wings of butterflies. Fairy tales of yesterday will grow but never die. I can fly, my friends. The show must go on..."

Е, шоуто продължи без Фреди, но истината е, че Фреди продължава да е част от него, защото музиката му е вечна.

"Аз няма да бъда звезда - заявява той, още преди да стане част от Queen, - аз ще бъда легенда."

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР