„Съюзени”: Завръщане в Казабланка

„Филмът, който раздели Брад Пит и Анджелина Джоли”, по-малко известен като „Съюзени” (реж. Робърт Земекис), е вече в кината.

Ирина Иванова 03 December 2016

Спомняте си как се случи – броени дни преди старта на рекламната кампания на „Съюзени“ (с оригинално заглавие „Allied”) Анджелина Джоли официално съобщи, че е поискала развод от Брад Пит, а таблоидите мълниеносно разнесоха слуха, че причината е тайна връзка на Брад с партньорката му от „Съюзени“ Марион Котияр. Котияр тутакси излезе с изявление, че е бременна с второто си дете и че за нея на света съществува само един мъж – съпругът й Гийом Кане... И истината за пореден път остана някъде там. Засега. Сигурно е само, че емблематичната любовна история на Джоли и Пит приключи така, както и започна – с шпионски филм. През 2005 г. „Мистър и мисис Смит“ постави началото, а сега „Съюзени“ оповести края. И макар че Анджелина Джоли не участва в последния, все пак гръмката й раздяла с Брад Пит ще остане завинаги обвързана с този филм.

Казабланка. Втората световна война. Комбинацията от място и време няма как да не ни напомни легендарния филм на Майкъл Къртис от 1942 г. с Хъмфри Богард и Ингрид Бергман. Аромат на любов, аромат на опасност, във всеки случай – силно романтично.

Марион Котияр и Брад Пит са в ролите на Мариан и Макс, висококласни шпиони, които се срещат в Казабланка, заради обща мисия и от там нататък всичко се случва точно така, както си мислите, че ще се случи. Неочаквани обрати в сюжета – нула на брой. Котияр и Пит са харизматична двойка и са най-добри в интимно-любовните сцени като тук му е мястото да кажа, че всъщност ако има нещо наистина привлекателно във филма, то това са именно тези сцени, както и въобще любовната история. Всички шпионски плетеници са просто атрактивен фон – наивно измислен и наивно разказан. Любовната история също е наивно измислена и разказана, но ние сме свикнали с такива, една повече или по-малко – какво толкова! Важното е, че гледаме Брад Пит и Марион Котияр, красиви и обречени, затворени в колата си на брега на пустинята, докато около тях се вихри страховито-вълнуваща пясъчна буря, а само след броени часове и двамата ще се изправят лице в лице със смъртта. И не че искам да профанизирам нещата, но през цялото време си представях как Анджелина Джоли в костюма си от „Злодеида” обикаля около колата, в която Брад и Марион...

„Съюзени” е класическа праволинейна холивудска мелодрама, създадена по всички правила и схеми, разточителна и сладникава – обречена страст, съспенс, звездни актьори, елегантни костюми, майка пише писмо до дъщеря си и плаче, бягството е невъзможно, щастието е невъзможно, но животът продължава... Ето такива неща. Марион Котияр, Брад Пит и флуидите, които наистина текат между тях, отчасти придават характер на филма, вдъхват му живот (а там, където има живот, не съществуват схеми). Особено Котияр, едновременно чувствена и непоколебима, истински секссимвол и в същото време великолепна актриса. Режисьорът Робърт Земекис („Форест Гъмп”, „Контакт”) очевидно е имал спешна нужда от работа, защото филм като „Съюзени” не би могъл да представлява каквото и да е предизвикателство за него.

Ясно е, че филмът ще се гледа, понеже е красивичък и прочие, но не мога да скрия, че за мен е непростимо предвидим, на моменти досаден и с една дума - откровено посредствен.



ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР