Методът на Мари Кондо - Подреждай и отслабвай

Мари Кондо разказва за метода си за облагородяване на дома, по който са полудели и американците

Адриана Попова 28 December 2016

Мари Кондо си спечелва световна известност, като... изхвърля и подрежда. Точно в този ред, а не обратно. След посещенията й в дома на клиентите й те изхвърлят средно 20-30 торби от по 45 литра, при това става дума за японци, които и бездруго са световни първенци по минималистично обзавеждане. Рекордът е 200 40-литрови торби за боклук наведнъж. В бестселъра „Магията на подреждането“ (ИК „Бард“) Мари Кондо разказва за метода си за облагородяване на дома, по който са полудели и американците.

Aко започнете да прибирате нещата, преди да сте се отървали от излишното, ще се връщате отново и отново в изходно положение. Според Мари Кондо трябва да се задържат само онези вещи, които запалват искрица радост в сърцето, които „сияят“. „Не мога да преброя колко пъти хората са се оплаквали, че не разполагат с достатъчно пространство, но до ден днешен не съм попадала на къща, в която няма достатъчно място за съхранение. Истинският проблем е, че имаме далеч повече от нужното или желаното.“

Голяма грешка се оказва и подреждането по малко всеки ден. Така ще го правите цял живот, казва Мари Кондо. Изходът е в маратонско подреждане, при което изваждаш всичко на пода и го „прехвърляш“ през ръцете си. Само така ще направиш разликата между истински ценните неща, онези, с искрицата радост, и другите, без които можеш. Разковничето е, че ако подредиш наведнъж, а не малко по малко, коренно променяш нагласата си. Безпорядъкът в стаята означава безпорядък в ума, твърди безмилостно Мари Кондо. Много често той е признак на безпокойство и липса на увереност. Изхвърлянето на ненужното и подреждането ще отключи подобни процеси и в самите нас. Мари Кондо дори твърди, че клиентките й се радват и на екстри като прибиране на корема и избистряне на тена. „Според мен подреждането има този ефект главно защото чрез него хората разбират какво е да изпитваш доволство.“ С намаляването на стреса от хаоса в дома консуматорските желания също намалявали, включително импулсивното пазаруване, ядене и пиене.

Все пак дори японките изпитват милост. Така и Мари Кондо ни съветва да направим изключение и да пожалим някои ужасни на вид, но наистина мили на сърцето ни вещи. Лично мен никой не може да ме накара да изхвърля опърпания нашийник на първото ни куче, защото винаги, когато го погледна, виждам очите на Джу, която беше повече човек от доста човеци.  

Номерът на японката

Непотребните дрехи не са домашни – не пазете блузата или панталона, които не носите навън, защото са захабени или демодирани, с идеята, че ще ви вършат работа вкъщи. В девет от десет случая това не става. И наистина ли искате да изглеждате зле у дома? Единственото изключение са любимите памучни тениски.

Кутиите за обувки – няма нужда да купувате специални кутии или разделители от магазините за мебели. Кутиите за обувки в повечето случаи изглеждат добре и са идеални поставки за козметика, бурканчета с подправки, за подреждане на чорапи, разписки и т.н.

Олекване надясно – окачете тежките и по-тъмни дрехи отляво, леките и по-светли отдясно. Това енергизира визуално гардероба и шкафовете.

Сезонното прибиране – смяната на летни със зимни дрехи е досадна, енергоемка и... ненужна работа. По-добре ги разделете грубо на памучни и вълнени, когато ги подреждате по рафтовете. При ограничено пространство приберете в кутии само специфични сезонни предмети като бански, сламени шапки или пък ръкавици, шалове.

Терорът на книгите – извадете всички книги на пода, всички. Не може да прецените дали книгата ви трябва, докато е на рафта. Оставете си тези, които ви доставят радост при докосване. Времето на книгите, които ще прочетете някой ден, никога не идва. Това важи и за книгите, прочетени донякъде. Най-неотваряни са учебниците, разговорниците и речниците по английски.

Безмилостно изхвърляйте – аут за ненужни подаръци, резервни копчета, връвчици, опаковки от мобилни телефони, завивки за гости, неизползвани с месеци козметични тестери, рекламни джунджурии, снимки, които не харесвате (трийте ги и в компютъра си).

Чанта в чанта – опитайте принципа на матрьошките и при чантите.

Опаковки и етикети – махайте ги веднага, защото те правят дрехите невидими, а и пречат да ги приемем като лично наши вещи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР