Малдивите, или какво ще изгубим след 30 години

Биляна Траянова 16 януари 2017

Снимка: Валери Белчински

Разпилени сред необятната шир на Индийския океан малки парченца суша са се превърнали в едни от най-мечтаните места за почивка. Някои от тях са с размерите на лодка, други – малко по-големи, приютили няколко десетки души, върху трети има градчета. Издигащи се едва на 1,5 метра над морското равнище, тези райски острови посрещат всеки изгрев с надежда, че морето ще ги пожали и днес. Всеки залез за тях е миг на благодарност, че все още са тук. Поради глобалното затопляне и промените в климата прогнозата е, че до към 2050 година Малдивите ще бъдат залети. И този факт ги прави още по-желани от туристите от цял свят.

Атолите са съставени от живи коралови рифове и пясъчни коси, разположени на върха на подводно било, което се издига рязко от дълбините на Индийския океан и е дълго 960 км.

След земетресението на 26 декември 2004 г. Малдивите са опустошени от цунами. Само 9 острова са се спасили изцяло, 6 са напълно унищожени, 57 – сериозно увредени, а 40 е трябвало да бъдат евакуирани. 21 курортни острова са принудени да затворят.

На 10 ноември 2008 г. тогавашният президент Нашийд обявява намерение да се създаде държавен фонд с парите от туризъм, с които би могло да се купи земя на друго място, където да се преселят жителите на Малдивите след покачването на морското равнище. Правителството търси територии в Шри Ланка и Индия заради културните и климатичните прилики. Средната годишна температура тук е 27 градуса и не е обект на дневни или сезонни промени.

От 1192 малдивски острова избираме три – Худуранфуши, Ваду и Мидхупара, все още функциониращи четири- и петзвездни курорти.
На пристанището в Мале, където кацаме, ни очакват лодки и хидроплани. За близките острови, на 20-30 минути път, ще ви изпратят скоростна лодка. Всички останали се достигат само с хидроплани.

Раят на сърфистите и гмуркачите

На Худуранфуши пристигаме по тъмно. Още на кея, на който връзват лодката ни, гъмжи от акули и скатове. Всяка вечер персоналът ги храни, а туристите снимат като обезумели. Настаняваме се в градинска вила на 10 метра от океана, с веранда и гледка, която се променя всяка минута. В бунгалата във водата не можем да отседнем, защото сме с деца.

В превод от местния език Худуранфуши означава Остров на бялото злато, разполага с цели 83 акра тропически плаж. Дизайнери са го превърнали в един от най-добрите курорти на Малдивите. Удобство е, че отстои само на 19 км от международното летище на Мале. Моторните лодки покриват разстоянието само за 30 минути. А на главния остров Мале са Националният музей, Голямата джамия и президентският дворец – в случай че ви доскучае на Худуранфуши, който може да обходите само за 20 минути пеша, и решите да опознаете столицата. Но със сигурност Худуранфуши ще ви плени и очарова с всяка своя бисерна песъчинка, с всяка кристална капчица вода.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР