Моите 7

Седем неща, които ме докоснаха през последните седем дни

Лилия Илиева 15 January 2017

"Градината на земните удоволствия" от Йеронимус Бош

В рубриката ни "Моите 7" ви представяме 7 неща, които са ни докоснали през последните 7 дни. Смешни или тъжни, сериозни или не съвсем, в работно време или на дивана вкъщи, това са нашите лего блокчета, с които строим живота си.

Лилия Илиева и "Нейните 7"

Моето мото на седмицата: Във форма за тялото и за душата

1 Зимна среща

Една вечер миналата седмица чаках автобус. Знаете какво беше времето. Януарско, сковано от зъл студ, заровено в сняг, хлъзгава киша и коварна поледица. Сред намръщените физиономии на спирката ме заговори симпатична възрастна жена. Малка, слаба, приятно и чисто облечена с бяла коса на черта, с гръб, изправен като струна. Пита ме дали автобусът е минавал скоро, разказа, че е била при своя приятелка, която си счупила ръката. Измила й чиниите, натрупани от седмица насам, защото мъжът й бил мърморко и явно мързеливец. После сготвила, двете хапнали и си приказвали. Автобусът пристигна. Преди да се качи, жената ме попита дали мога да позная на колко е години. Не можах. Оказа се на 95. Усмихна се. Качи се с лекота. Като „бяла лястовица“ се загуби в тълпата. На тези години трябва да е преживяла две световни войни, социализъм, лудостта на избухването на демокрацията, помислих си. И в сивотата на песимизма и всеобщото мърморене наоколо си беше светла, жива, работлива и се усмихваше на живота и на хората, които среща. И пак си мисля - семпло е – не е важно какво преживяваме, а как. И не е важно колко дълго ще живеем, а как ще се чувстваме, докато сме тук.

2 Земните удоволствия
Все още ме държи един прекрасен филм, който гледах в уютното филмотечно кино в Тулуза „Утопия“. Киното, в скоби, е построено преди 100 години. Сградата напомня дървена беседка в парк. Салоните са като някогашните с дървени седалки с червен плюш и червени завеси от двете страни на екрана. Филмът "Тайната Йеронимус Бош" (Le Mystère Jérôme Bosch) е изследване на картината на Йеронимус Бош „Градината на земните удоволствия“. Коментират я историци на изкуството, философи, куратори на музеи, психолози, духовни лица, художници, оперна певица изпява нотите, написани върху една от фигурите. Оказва се, че картина на Салвадор Дали е сугестирана от елемент от таблото на Бош. Дали е бил много повлиян от Бош. Филмът е прекрасно разказан, много увлекателен, репликите на коментаторите преливат, за да изрисуват картина за картината. Фантастично документално кино.

3 ШиЗиПро

Те си имат страница във фейсбук и са група много талантливи, колоритни и много симпатични млади актьори. Аз ги открих покрай Димитър Живков, чийто моноспектакъл "Живак" ме остави без дъх преди две години. Митко е блестящ на сцената и много харизматичен. Той ми каза, че се събират на камерната сцена на "Славянска беседа" и правят театър, който публиката дирижира. Публиката им подава реплики, по които те разиграват истории. Залата се пука по шевовете от народ и се тресе от смях и овации. Там се плаща за изход, а не за вход. Цената е каквато пожелаете или решите самите вие, ако сте харесали шоуто. А уверявам ви, не може да не го харесате.

4 3-оtо

Този албум излезе в края на октомври, но моето време за него настъпи сега. И ви го препоръчвам! Прекрасен джаз, топъл, мелодичен, преливащ във фънк и рок. Ще изпитате удоволствие от партнирането на кийборда, ударните и китарата. Да се слуша вечер на чаша червено вино или по всяко време в колата, докато пътувате за някъде в този бял пейзаж. Това е първата студийна изява на Венко Поромански, Калин Жечев и Ясен Василев. Калин и Ясен са работили в Джаз формация „София“ към Дом на културата „Надежда“, а Венко - бившият барабанист на група "Те" аз лично открих в проекта Acoustic Beatles Project, заради който ходех често в Студио 5. След това го срещнах като част от група "Фондацията" - мое вдъхновение. Много талантлив музикант, чуден барабанист, човек с обезсилващо чувство за хумор. Владее ритъма с такава лекота, че винаги е удоволствие да го слушаш. Проектът му "3-oto" е преживяване.

5 Реджуванс

Когато отидох на първия масаж за лице, след час все едно някой не само беше свалил желязна маска от моето, но и тялото ми се отпусна. Румен Лозанов - терапевтът е вълшебник. Масажът при него е като медитация. Използва техники за освобождаване на съединителната тъкан и мускулните блокажи на лицето, предизвикани от свиването на мускулите заради израженията, които правим с лице. "Това е холистична техника, адресирана към тялото, душата и духа едновременно" - обясни ми той. Започва се с цикъл от шест масажа веднъж седмично и след това могат да се правят поддържащи веднъж месечно. Заедно с това получаваш лист с упражения, които да правиш вкъщи. И ставаш все по- и по-красив. :)

6 X Body

След около Коледната и около Новогодишна долче вита, шоколадите посред нощ, виното, обилното и вкусно хапване, което на никой Телец не е чуждо, е време за строги мерки. Моята красива колежка Маша експериментира в началото на лятото със спорта, който се предлага в Atama Wellness Club и резултатите бяха видими много бързо. Влезе в абсолютна форма преди сватбата си. И така запали и мен. Сега ходя като за начало два пъти седмично. Тренировката продължава 20 минути, но е много усилена. Обличам специален костюм, в който докато правя различни упражнения мускулите ми са подложени на допълнително стимулиране с леки токови импулси. Непрекъснато имам мускулна треска. Заедно с това усещам удоволствието от усещането, че тялото ми е живо. Да добавя и, че самият клуб е много уютен и приятен.

7 романтична връзка с добрата храна

Когато прочетох това описание на сайта food connection, веднага проверих за какво става дума. Организират различни кулинарни курсове - на всякакви теми - Средиземноморска кухня, Османска дворцова, Аржентинска, Шведска. Мен най-много ме запали идеята за курса за Храна за промяна. Включва четири модула: Основи на здравословния живот, Защо храносмилането е толкова важно за цялото тяло?, Детоксикация и разтоварване в ежедневието - какво е детоксикация и какво е важно да знаем?, Модул 4: Десерти – психология на храненето и наслада от храната. Започва утре и мисля да се запиша. Всички здравословни рецепти са ми интересни.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР