Походът на феминистките

Няколко основателни причини да си вземем тениска с послание

Александра Рамирез 18 January 2017

С настъпването на предстоящия топъл сезон ще носим вечната бяла тениска заредена със свежо послание, защото "Feminism Is Not a Fad". Не, не е прищявка, а необходимост и дори изискване за критично мислещо съвременно общество. Засяга куп наболели проблеми, интегрирайки ги със закачлив дизайн от мейнстрийм и поп културата. Минималистичното им проектиране пасва на градския ежедневен аутфит, а микро-трендовете като този са непрестанен източник на вдъхновение и освежаване на гардероба. Още една добра причина да се сдобием с такава тениска е и подкрепата към местните артисти и малки брандове.

Dont call mebaby

Макар и пасивно-агресивно, посланието ясно засяга проблема за тормоза над жените, бил той психологически, битов или сексуален. Нека се запитаме следното – колко голям е шансът за сама жена в бар или друго социално място да не стане обект на нежелано и натрапено мъжко внимание? Грубото навлизане в личното пространство (често определяно като „свалка“) от нежелани субекти е нещо, което всяко момиче мрази.

Smash the patriarchy

Статистиките сочат, че в много сектори заплащането на жени, които полагат еднакво количество и качество труд, е силно занижено спрямо това на колегите им от противоположния пол. В този контекст попада и забавната Pizza Roles Not Gender Roles

Free the nipple

Celine показаха страхотна лятна рокля със син арт принт, изобразяващ женски бюст. Доста по-минималистичен, но несъмнено толкова популярен, е и принт с чисто геометричното им очертаване върху бели тениски. Какъв по-добър начин да поставим на място неадекватните нападки срещу жени, кърмещи на публични места?

Come as you are

Едноименната песен на Nirvana приветства надигането на нова гръндж вълна както във висшата мода, така и в уличния стил. Alexander Wang и Vetements са малка част от виновниците да „дойдем така, както сме си“. Реалното послание, разбира се, е да бъдем повече себе си. В крайна сметка какво друго ни остава?

We can do it!

Популярната винтидж илюстрация на запретналата ръкави pin-up мацка се сдобива с нов прочит. Обръщаме внимание на абсурдните ситуации, в които често се налага да изпадат „различните“ хора – инвалиди, LGBT и хора с наднормено тегло, друга раса или вероизповедание. Или чисто и просто тези, които са решили да не се сливат с масата.

 

Strong as hell

Или както се пееше в една песен „girls rule the world…

Girl gang или GRL PWR

Защото в отбора на мацките винаги е по-готино!

 

Още идеи:

Don't Tell Me to Smile

The Future Is Female

Cuterus

Unisex

Feminism Definition

I'd Rather Be Starting a Revolution

Feminist Heart

Well-Behaved Women Rarely Make History

Stop Body Shaming

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР