Седмица на висшата мода - Париж, ден 4

Бърз поглед върху пролетните колекции на Maison Margiela, Jean Paul Gaultier, Valentino и Givenchy

26 January 2017

текст Александра Рамирез; снимки getty images/guiliver;

За Maison Margiela Джон Галиано отприщи чистата артистична креативност. Колекцията приветства съвременния младежки дух през погледа на висшата мода. Дрехите преплитат емоционалност и символизъм чрез алюзии за меки скулптури от плат и кафезна структура на силуета на полите и високо, но празно бомбе на шапките.

Яркият цветен грим и бухнали коси а ла 80-те отново ще бъдат актуални. Jean Paul Gaultier заложи този тренд като водещ в колекцията си и ни напомни колко култов бе тогава смокингът на Ив Сен Лоран. Преувеличените широки рамене и стеснен ханш са част от емблематичния 80-тарски силует, който е много характерен за Готие. Неговият прочит е костюм със сако и панталон, а забрадката също има важна роля. Игривото съчетание на високи платформи с ток и рокли с флорални мотиви е наситено с много цвят и настроение.

При Valentino доминираха белият цвят и нежните бродерии. Чиста, с класически линии, изцяло сътворена от Пиерпаоло Пичоли под шапката на Valentino, колекцията е вдъхновена от гръцките митове и легенди. Плисирани вечерни рокли и наметала оформят издължен и изчистен силует. Замечтаните дължини имат архитектурна стойност и са глътка минимализъм сред наситената с шарени принтове модна седмица.

Преобладаващият мотив при Givenchy е карето с доминиращ черен цвят, защото по думите на дизайнера Рикардо Тиши за деветте си години работа той „създава мрак“. Пролетната колекция е силно лимитирана от 14 модела. Тиши черпи вдъхновение от викторианските жени на Дивия Запад. Роклите са елегантни с дължина до глезена и обувки със съвпадащ принт.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР