Род Стюарт, автобиография

Лилия Илиева 18 February 2017

Още с появата си на английски автобиографията на Род Стюарт беше обявена за рок-биографията на десетилетието заради шокиращата откровеност и обезоръжаващото чувство за хумор на певеца. Чете се на един дъх. Много е забавна. Пълна е с най-различни колоритни истории. От раждането на Род на 10 януари 1945 г. в малката спалня на най-горния етаж на къща в Северен Лондон, къща със заковани дъски вместо прозорците, които често падали на сол от експлозиите на германските бомби. През всичко, което следва и дава отговор на редица важни въпроси. Например: защо пиенето и сексът са част от работните задължения на рок звездата, как да бъдеш добър баща, когато имаш ламборджини, колко трудно се прави секс в спален чувал, дали можеш да си истински битник и да не миришеш. Отговорът на последното е - не. Има и наркотици, и алкохол, и изневери, и смутен разказ за изгубената девственост, откровеност за незаконната му дъщеря и рака на щитовидната жлеза, от който се оперира, за безразсъдствата му. Има и съжаление за хората, които е наранил.

Между историите от лудите години на Род като звезда и вокалист на The Jeff Back Group и Faces, в които свири с Рони Ууд – китариста на Rolling Stones, са и общите им спомени как избягали от доста напористото ухажване на Дженис Джоплин. Тя си паднала и по двамата, а те по нея - не. Или за паравана от куфари, който издигали помежду си, докато правели секс с различни момичета в общата хотелска стая, която се налагало да делят по време на началните турнета. Случвало се параванът да бъде съборен, ако пъшкането от някоя от страните стане непоносимо.

Цялата книга, генерално погледнато, е отговор на въпроса, който Род задава в един от най-популярните си хитове: "Мислиш ли, че съм секси?". Истината е, че Род не спира да получава положителни отговори на този въпрос цял живот, предимно от дългокраки дългокоси руси жени. Такива ги харесва. Известни са 37 негови интимни връзки. Знае се, че има осем деца от пет жени, за три от които е бил женен.

Дори и това може да е част от мотивацията да се прочете автобиографията на един голям рокаджия като него, романтик с фантастичен глас. Дали пък в нея няма работеща рецепта за харизма? Преди шест години, когато се роди последният му син, Род все пак заяви, че приключва с правенето на деца. Иначе ще му се наложи да пее и да скача по сцената, докато навърши 90 г., за да може да смогне да изхрани цялата си фамилия.
И засега май си удържа на обещанието.


"Род Стюарт Автобиография" излезе на български от ИК "Сиела" в края на миналата година в превод на Пейчо Кънев. 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР