Емоция и отдаденост

„Преди години любовта към пътуванията ме доведе със съпруга ми в района на Мелник и Сандански – разказва Маруся Осиковска за създаването на винарска изба „Златен Рожен“. – Усетихме духовна връзка и магнетично привличане към тези места – Роженския манастир, манастира на Преподобна Стойна, гроба на Ванга. Хората тук уважават традициите и са открити, истински, трудолюбиви.“

Елка Влаховска 10 March 2017

Семейният бизнес стартира с купуването на сграда в центъра на с. Рожен, която ремонтират и превръщат в бутиков хотел „Златен Рожен“. Запазен е стилът на традиционната мелнишка къща, има и механа, в която наред с типични български специалитети се предлагат и ястия от дивеч.

Историята на избата „Златен Рожен“ започва със засаждането на лозя в землището на с. Капатово. За по-малко от четири години в хълмистия район в предпланините на Пирин е създаден лозов масив от 180 дка, в който се отглеждат сортовете Мерло, Каберне совиньон, Сира, Мелник 55, традиционната за региона Широка мелнишка лоза и Сандански мискет. „Златен Рожен“ е може би единственият производител в България на розе от Широка мелнишка лоза. Залагат на гарантирано качество на гроздето и вината, затова и прибирането на реколтата е само и единствено с ръчен труд, без помощта на машини.

„Правенето на вино не е просто занаят. То е изкуство за ценители, в което всичко започва и свършва с любовта“, е философията във винарска изба „Златен Рожен“. Брандът се специализира в производство на малки партиди висококачествено вино, малко над средния ценови клас.

„Трябваше да бъда изключително добре организирана, за да мога да управлявам първоначално семейния хотел, а след това избата и да отделям достатъчно време за моите три деца – казва Маруся Осиковска. – Опитвам се да ги науча да споделят и да сбъдват мечтите си с постоянство и труд, както аз сбъднах моята – бранда „Златен Рожен“.

Подробна информация за възможностите за винен туризъм с дегустации и настаняване – на zlatenrozhen.bg

На 15 февруари в Арт галерия „Нюанс“ в столицата пред многобройни клиенти и партньори на фирмата бе представена реколта 2016, която винопроизводителите определят като изключително добра. Отличително за червените вина от тази реколта е, че са с плътни, дълбоки, красиви цветове, с интензивен плодов аромат, голяма структура и обем във вкуса и с характерната за добрите реколти мекота. От белите вина „Сандански мискет“ показва оптимална зрялост, интригуващ и интензивен аромат с богата и комплексна еволюция.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР