Бесан Ладу

Сладък израз на индийската любезност, доброта и щедрост

Мануела Панайотова 12 March 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Бесан ладу са малки, сладки топчета от нахутено брашно. За първи път ги опитах преди много години, когато Доминик - един изключителен човек и мой учител по медитация, ме почерпи с тях, определяйки ги като „сладък израз на индийската любезност, доброта и щедрост“. За това с тях се почитат всички важни празници, фестивали и семейни тържества. Според аюрведа, тези красиви и полезни хапки помагат да се възстанови огнената енергия, отговорна за доброто храносмилане и баланс на дошите*.

Използвах 140 г гхи*(може да се ползва обикновено краве масло или кокосово масло), 1 чаша нахут, семена от 3 кардамонови шушулки, ситно стрити, 1 чаша пудра захар, шепа ядки.

Как ги направих: В голям тиган леко загрях масло, докато се втечни. Добавих брашно от нахут и разбърквах непрекъснато, докато замириса на печена леблебия и цветът стана златисто кафяв. Добавих кардамон и ядки, разбърках и отстраних от огъня. Прехвърлих сместа в купа и оставих да се охлади. Добавих захар, размесих и разделих на части. Когато сместа изстина достатъчно, за да работя с ръце, оформих малки топчета и за повече цвят ги овалях в куркума и боровинки на прах.

*гхи - пречистено краве масло

*Дошите са комбинация от елементите пространство, въздух, огън, вода и земя. Техните енергии изграждат всеки индивид и изпълняват различни физиологични функции в тялото.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР