"По пътя" с Аббас Киаростами

15 March 2017

Изложбата „По пътя” с фотографии на световноизвестния режисьор Аббас Киаростами ще бъде открита тази вечер, 15 март, от 19.00 часа в Дома на киното.

Той започва да се занимава с фотография през 1979, когато революцията в Иран вече не позволява работа по филмови проекти. Описва своя самоук фотографски поглед като паралелна активност на страстта му към киното, като и двете му увлечения си взаимодействат и оказват влияние едно на друго.

„Забелязал съм, че не сме способни да се взрем в нещо, което се намира пред очите ни, освен ако то не е поставено в рамка”, казва Киаростами. Той почита фотографията като „майка на киното”. Изложба със снимки на Киаростами - пътища, дървета и различни други пейзажи, е представена в Центъра за съвременно изкуство PS1 в Ню Йорк през 2007 година. У нас изложбата „По пътя“ гостува благодарение на Международния филмов фестивал „Златна кайсия” в Ереван и неговия директор режисьора Харутюн Хачатрян.

Аббас Киаростами (1940-2016) е признат в цял свят сценарист и режисьор, част от поколението кинотворци, наречени „Иранска нова вълна” - филмово движение от края на 60-те години на 20 век.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР