Робер Доано: Годините във Vogue

Изложба на култовия френски фотограф в Париж

27 April 2017

Бриджит Бардо на Бала на дебютантките през 1952 г., след като току-що се е снимала в първите си два филма „Луди за любов“ и „Момичето с бикините“

Снимка: Робер Доано

Робер Доано, заедно с Анри Картие-Бресон, е един от бащите на фотожурналистиката и стрийт фотографията. Една от знаменитите му фотографии е „Целувката“, публикувана в сп. Life – целуващи се младеж и девойка пред кметството в Париж. По-късно Доано е даден под съд от героите в този кадър, задето не им е искал разрешение фотографията да бъде публикувана. Скоро след съдебния процес, който печели, Доано получава инфаркт и си отива „с преизпълнено с тъга сърце“, както свидетелстват дъщерите му.

Между 1949 и 1952 г. Доано е нает от известната френска писателка, председател на академията „Гонкур“ и главен редактор на Vogue Едмонд Шарл-Ру да снима известни личности от шоубизнеса и елита специално за модната библия. Пред обектива на фотографа застават Бриджит Бардо, Одри Хепбърн, Пабло Пикасо, Жан Кокто и др. Именно тези великолепни портрети ще бъдат изложени във Версай до 28 май.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР