Да освежим градината

Какво е най-модерно в домашното озеленяване през 2017 според Architectural Digest

eva.bg 04 April 2017

Скулптурирайте цветята

Тези късметлии от вас, които имат къщи или апартаменти имат не просто тераса, а цял вътрешен двор с насаждения, знаят как положените грижи за растенията се отплащат стократно, че и повече. Пък и е доказано, че градинарството е сигурен антидепресант. Списание Architectural Digest се допита до 5 ландшафни архитекта за най-популярните новости в озеленяването. Време е да освежите градината си според трендовете в момента.

Личен градински букет

Ейдриън Курзън от Hendy Curzon Gardens Limited в Оксфордшър, Англия споделя, че се гледат все повече цветя, чиято роля е най-вече да се берат за букети. Това са – напръстниче, астрантия, божур, далия кафеола и макове – английски, ориенталски, калифорнийски, хималайски и исландски. Дивите полски цветя също стават все по-популярни, особено тези с качества на билки и подправки и ядивните лалета, латинки и виолетки.

Растения с двойно предназначение

Те трябва да бъдат едновременно красиви, да пречистват въздуха в дома ни, да дават цвят или плод. Такива, например, са плодните дръвчета и храсти, чийто растеж и форма могат да се регулират и скулптурират. Жаклин и Деймиън Харисън от Harrison Green в Ню Йорк препоръчват и див копър (фенел), коча билка, розмарин, тъй като те ще изглеждат фантастично в многогодишния кът на градината или в красива саксия. Ягодите ще ни радват цяло лято, а плодовете ще бъдат най-сладките, защото са лично наши. Освен тях можем да си засадим малини или боровинки.

По-малко тревни площи

Тристан Хебърлейн от Solstice Landscape Design в Сиатъл смята, че тенденцията на чисто зелените морави, без нищо друго върху тях, намалява все повече тъй като изискват много поддръжка, вода и наторяване, за да останат зелени. Според него все повече хора искат да си засадят нещо по-интересно от обикновена трева, каквато всъщност е и следващата тенденция.

Всичко необикновено

Според Ралф Робинсън от Robinson Environmental Design в Ел Ей, колкото по-изтънчени и образовани са хората, толкова по-сигурно е да знаят какво точно искат в градината си. Тези хора търсят нещо по-необичайно от типичните вариации на домашна флора, нещо, което не виждат всеки ден. Това, например, могат да бъдат цикасите – растения от старо семейство, напомнящо това на палмите и папратите, но е двуполово. Наричат ги още сагови палми и родината им е Южна Азия.

Зелено, зелено, зелено

Влизаме в крак с времето и по-точно с рециклирането, което носи допълнителни ползи за градината от излишните вече материали. Кейт Ан Риймер от Kate Anne Designs в Ел Ей казва, че за създаване на нещо ново, тя винаги намира поне един стар използван предмет и му вдъхва нов живот. Например износено от годините огледало намира ново приложение в градината й от шипки. Намира си фенери със соларни батерии и ги закача по дърветата, което е достъпна трансформация, опазваща околната среда.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР