Шамони-Мон-Блан: алпийският наркотик

Няма думи, които могат да опишат онова, което виждаш и усещаш на откритите тераси под връх Монблан. Това е алпийският наркотик и който го опита веднъж, се пристрастява

Елка Влаховска 05 April 2017

Фрийрайдърите потеглят към Бялата долина

Снимка: © M. Coquard

Да се качиш в Алпите над орлите и над облаците е като да усетиш свободата с всяка клетка на тялото си. Постоянно си в еуфория заради неземните гледки, адреналина на белите писти, безбройните гурме изкушения. Френският курорт Шамони-Мон-Блан (до границите с Италия и Швейцария), под най-високия връх в Европа, Монблан, празнува 125 години зимни спортове. Тук е била и първата зимна олимпиада през 1924 г. Споделям с французите, че Боровец празнува своята стогодишнина, а по мазета и тавани у нас още се пазят дървените ски с кандахари. Всички възкликват с уважение: „Вие, българите, сте скиорска нация!“

Символ верую на Шамони

В Шамони-Мон-Блан планинските спортове са религия. Дотолкова, че в католическата църква в града има витражи (нарушаващи канона) с изображения на светци, които пазят скиорите и алпинистите от демоните на планината. В ски курорта позволяват на лудите глави да предизвикват себе си по високите върхове, но съветват всеки, който отива на ски, сноуборд, фрийрайд или да катери скални отвеси, да мине през планинския център (Maison de la Montagne), за да проучи времето и възможните рискове. „Който се е качил в планината, трябва да слезе от нея“ е веруюто на ски инструкторите и планинските водачи.

Жените наравно с мъжете

Колкото и да са големи предизвикателствата на високите планини, особено за фрийрайдърите над 3000 м надморска височина, в Шамони-Мон-Блан е „забранено да се забранява“. Уважават пионерите и смелчагите, такъв е неписаният закон, създаден от първите изкачили връх Монблан – Жак Балма и Мишел Пакар през 1786 г. Техните последователи откриват, че не само отглеждането на добитък по високите пасбища може да осигури препитание, и слагат началото на европейския високопланински туризъм.

Анриет д’Анжевил по пътя към Монблан
Сред първопроходците се открояват и имената на две смели жени. Мари Паради е скромна прислужница в градчето до момента, в който предприема опасното приключение, доверявайки се на вече известния планински гид Балма. Историята разказва как на края на силите си, останала без дъх и почти ослепяла от ярката светлина, моли спътниците си да я бутнат в близката пропаст, за да сложат край на мъките й. Мъжете обаче й помагат да стигне върха, годината е 1808-а. 30 години по-късно френската аристократка Анриет д’Анжевил с гидове и носачи слага началото на елегантния стил на изкачване на висините. Ушиват й специални панталони, изобретени от нея, които носи под роклята, слага ефектна шапка, пази очите си с шал. По средата на пътя към върха планински гид бърза да застигне Анриет с любовно писмо от полски граф (вероятно е молба да се върне). Достигайки върха, на 4810 м надморска височина групата отваря шампанско. Завърнала се в града, Анриет устройва пищен бал, на който почетна гостенка е и вече 60-годишната Мари Паради. Сега образите на тези смели жени са изрисувани редом до мъжете първопроходци на калкана на една от сградите на централната улица „Пакар“ в Шамони. По протежение са бутикът на Chanel, гастрономичният оазис на френски сирена и вина „Пайо“ (Le Refuge Payot), елитната сладкарница с ръчно правени нуга, макарони, шоколад и тарти с горски плодове „За малките лакомници“ (Aux Petits Gourmands). Адреналинът на високопланинските приключения в Шамони винаги е бил съпроводен от хедонизма и елегантните облекла. След олимпиадата, между двете световни войни, са бляскавите години, когато европейският бомонд отсяда в хотел „Мажестик“ и посещава казиното. Днес хотелът посреща в балните зали с кристални полилеи на първия си етаж гости на конференции или музикални събития, а пищните апартаменти са разпродадени на частни лица.

Модерният петзвезден лукс 

С перфектна локация в центъра и близо да митичния „Мажестик“ е хотел „Монблан“ (Hotel Mont-Blanc). Разточителни пространства, модерно обзавеждане, голяма HD плазма и безплатен Wi-fi, огромна баня с вана и козметика на Clarins посрещат гостите в апартаментите. Отваряш вратата на балкона и масивът Монблан аха да влезе в стаята. Хотелът носи космополитния дух на града и предлага изключително ниво на обслужване до последния малък детайл.

лаундж зоната на хотел „Монблан“
Спа центърът на хотела е територия на добрата грижа с терапии и козметика на Clarins. Изключително вълнуващо преживяване е след ски да поплуваш в открития топъл басейн с поглед към връх Монблан, обагрен от залеза, да минеш през сауната, парната баня и приключенските душове или да се поглезиш с масаж. Spa by Clarins означава да очакваш, че винаги ще получиш най-доброто.

Петзвездният комплекс „Амо Албер Премиер“ (Hameau Albert 1er), включен в елитната верига Relais&Chateaux, носи съвсем друга атмосфера. В хотела и прилежащите малки шалета витае духът на Савоя – камък и старинно дърво, ретро мебелировка, камини в стаите. Естествено, има луксозен спа център и всички модерни удобства.
Иначе в самия град, както и в долината Шамони, която включва и курортите Сервос, Ле Уш, Аржантиер и Валорсин, местата за настаняване са многобройни и за всеки вкус и джоб. В Шамони-Мон-Блан се говори на много езици, а всички французи, заети в сферата на туризма, владеят английски.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР