Под патронажа на Кейт

Наш художник участва с творби за гала вечерта на Националната портретна галерия в Лондон, чийто патрон е Кейт Мидълтън

eva.bg 06 April 2017

Кейт и директорът на Националната портретна галеря Nicholas Cullinan

Снимка: getty images/guliver

За трети пореден път родният художник Иван Тафров участва с творби на гала вечерта на Националната портретна галерия в Лондон. Тази година събитието бе широко отразено по всички световни медии, защото патрон на галерията вече е Кейт Мидълтън, която бе и сред присъстващите.

Малцина творци могат да се похвалят с честта техни творби да бъдат включени в тази изложба, на която произведенията на изкуството се продават с благотворителна цел. От Националната портретна галерия сами решават кого да поканят. А от поканените художници се изисква да нарисуват портрет с размера на пощенска картичка. Не може да е автопортрет и не може да бъде подписан с името на твореца отпред, а само на гърба на картината. Целта е този, който си хареса и купи дадено произведение, да не знае от кого е, защото в изложбата участват както световноизвестни, така и слабо известни имена. Никой не знае дали „във вечерта на мистериозните пощенски картички“, както наричат събитието, няма да даде триста паунда (толкова е цената на творбите), а след това да се окаже, че портретът струва в пъти повече, защото е на световно име, разказа за EVA Иван Тафров.

Той може да се похвали, че портретите, с които е участвал на гала вечерта през 2014 и 2009 година, са били продадени. Събитието не е ежегодно, а се организира през 3-4 години. Сега той участва с два реалистични портрета, единият от които вече е продаден. Няма представа кой го е купил, но присъстващите на гала вечерта имат ексклузивното право първи да разгледат и съответно купят това, което им харесва. Освен стоте пощенски картички“, тази година бяха изложени и десет уникални маски, създадени от имена като Вивиан Уестууд и Филип Трейси.

Първият голям пробив за родния художник в лондонската Национална портретна галерия е класирането му през 2007 за изложбата на BP Portrait Award - най-престижният конкурс за портрети в света, организиран от галерията вече 38 години и спонсориран от British Petroleum през последните 28. Според мен именно тогава са ме забелязали и започнаха да ме канят да участвам в гала вечерта. Защото колкото и да искаш, не можеш да участваш, ако не получиш покана“, разказва Иван Тафров.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР