Бриджит Троньо-Макрон - Барби в менопауза

Възможно е тази елегантна французойка, бивша учителка по литература в предпенсионна възраст с три деца и шест внуци да се окаже бъдещата президентша на Франция

Лилия Илиева 18 April 2017

Снимка: getty images

На 13 април Бриджит Троньо-Макрон навърши 64. Елегантна французойка, бивша учителка по литература в предпенсионна възраст с три деца и шест внуци. Възможно е на 7 май, в качеството си на съпруга на 39-годишния бивш министър на икономиката и настоящ кандидат-президент Еманюел Макрон да се окаже бъдещата президентша на Франция. Разликата помежду им е 25 години и те са най-обсъжданата двойка във Франция сега. Медиите шеговито наричат Бриджит „Барби в менопауза“ и я провъзгласяват за модна икона. Французите се възхищават на красивата й любовна история с Еманюел, която продължава повече от 20 години от времето, когато той е бил неин ученик.

Бриджит Троньо е най-малката от шест деца. Ражда се на 13 април 1953 г. в Амиен. Баща й е директор на фабрика за шоколад, майка й управлява няколкото фамилни магазина, където се продават най-вкусните макарони в областта. Родителите й нямат много време за нея и в шумотевицата сред многото си братя и сестри тя чувства нещо средно между самота и желание да избяга. Светът, в който й е уютно, е този на книгите. Любимият й писател е Мопасан. Пак от желание да избяга или от самота тя се жени на 20 години за Андре Луи-Озиер, банкер. В началото на 80-те вече е майка на три деца. Има син – Себастиан, сега инженер, и две дъщери – Лоранс и Тифен, кардиолог и адвокат. Преподава в частния католически лицей „Провиданс“ (от френски – „провидение“), основан от йезуити. Там учи и дъщеря й Лоранс, която първа й споменава за съученика си Еманюел. Бил „луд“ – знаел „всичко за всичко“. За него говорят и колегите й.

Заинтригувана от малкия гений, госпожа Озиер, както е фамилията й тогава, му предлага да посещава театралния й клуб. На първата им среща Еманюел се качва на сцената и изпълнява монолог от пиесата „Жак и неговия господар“ на Милан Кундера. Бриджит е очарована. „Беше много въздействащ, много ме впечатли – споделя тя в интервю. – Личеше му, че е свръхнадарен.“ И 15-годишният Макрон е очарован от учителката. Той я убеждава да направят заедно сценична адаптация на пиесата „Изкуството на комедията“ на Едуардо де Филипо. „Писането ни събираше всеки ден и създаде невероятна близост помежду ни“ – споделя Бриджит пред „Пари мач“. – Малко по малко се оказах тотално завладяна от неговата интелигентност.“ В края на учебната година Макрон й признава за любовта си. Баща му, професор по неврология, и майка му, педиатър, не са възхитени от увлечението на сина си. По тяхно настояване и заради желанието на мадам Озиер Макрон напуска училище и довършва средното си образование в престижната гимназия „Анри IV“ в Париж. Преди да замине казва на учителката си: „Каквото и да правите, ще се оженя за вас“. „С продължителни телефонни обаждания от Париж малко по малко той срази съпротивата ми – признава тя. – Тази любов отнесе всичко по пътя си и ме докара до развод. Беше невъзможно да й устоя.“ Когато Еманюел навършва 18 г., Бриджит се развежда и се премества в Париж. Двамата стават двойка официално. Еманюел завършва блестящо философия и работи като асистент на прочутия френски философ професор Пол Рикьор. По-късно, през 2001 г., се дипломира и в престижния Институт по политически науки, а след това и в Националното висше училище по администрация – елитно учебно заведение, възпитало редица френски министри и президенти. На 24 г. се присъединява към Социалистическата партия и заедно с това се занимава с корпоративно банкиране и прави сделка за 9 милиарда евро, от която печели 9 милиона. Постигнал финансова независимост, през 2007 г. се жени за любимата си Бриджит. Той е на 29 години, а тя – на 54.

На 36 години Еманюел става министър на икономиката, най-младият, заемал този пост от времето на Валери Жискар д’Естен. Наричат го френския Тони Блеър и новото лице на социализма. Когато го назначават за министър, Бриджит прекъсва работата си на учителка, за да му помага. Негови сътрудници казват, че той не прави нищо, без да е попитал за мнението й – от решението да уволни някой служител до избора на костюма и на прическата си. В началото на политическата му кариера Бриджит не се появява публично до него. В новините говорят за нея като за мистериозната му половинка. Първата им публична поява е на 2 юни 2015 г. на държавна вечеря по повод официалната визита на испанското кралско семейство. Отначало Бриджит се смущава, а след това – по собствените й думи – става президент на фенклуба на собствения си съпруг и лека полека усвоява статута на „жената на“, наложен й от пресата.

Общи деца нямат, това е решение на Еманюел. Затова пък той много обича децата на Бриджит от предишния й брак. Специално им благодари на сватбата с думите, че ако има някой, за когото връзката му с Бриджит да не е била лесна, то това са именно те.

2 КОМЕНТАРА
2
dimitrova
08 May 2017, 17:01

Красиво

1
kirilova
24 April 2017, 11:32

Гнусно!

ТВОЯТ КОМЕНТАР