Жените често подават грешни сигнали с облеклото си

Ваня Шекерова 08 May 2017

Ивета Христулева е имидж консултант, сертифицирана от английската школа Color me beautiful. Тя разказва за енергията на цветовете и как те влияят не само върху нашето настроение, а и върху отношенията ни към околните, както и върху вземането на решения.

Какво е най-важно да се вземе предвид при определяне на цветовата гама, която най-добре изразява дадена личност и подчертава достойнствата й?

Определящи са тенът на кожата, цветът на очите, както и на косата, линията на тялото... Знанията за енергията на цветовете ми помагат да изготвя цялостна концепция за всеки индивид, отчитайки неговия темперамент, лайфстайл...

Значи ти е нужен персонален контакт, така ли?

Да, но може да се работи и с група. На всеки поотделно правя цветови анализ, уча специално жените как да се гримират, избирайки подходящите цветове и линии за неповторимото си лице. Повечето жени не знаят къде да си сложат ружа например. Нито пък как да използват грим за всекидневието си или за вечерно събитие.

Какво изразяваме с избора си на грим и облекло най-често?

Подсъзнателни процеси, които не можем да контролираме. Съзнателна работа е да си отворим гардероба и да изберем, но несъзнателно ни влияят много и различни фактори – преживяно, асоциации, културни наслоения.

Какви хора прибягват до услугите на персонален стилист?

Хора, които обучават, правят презентации, имат срещи на високо ниво. Които пътуват в чужбина. Айтитата са ми много сериозни клиенти. Те нямат знания за стил и буквално от анцуга и дънките трябва да ги извадя и да ги сложа в нещо, подходящо за представянето на техния продукт. Жени ме търсят, когато желаят да започнат връзка. Те често подават грешна информация с облеклото си и намират погрешния човек.

Как се подава правилен сигнал, че си търсиш половинката?

С правилните шарки и дължини и деколтета. Жените смятат, че като облекат къса пола, презентацията е направена. Всъщност мъжете възприемат жената с къса пола като лесна плячка, а не като обект на дълготраен интерес. Разголена, жената демонстрира неуважение към себе си, изразява се като лека.

Как да си изберем цвета на косата?

С цветовия анализ може да се определи правилният цвят за рамката на лицето. Нали си виждала как една картина изпъква и грейва, когато е в подходящо избрана рамка, и обратното – потъва, обезличава се, поставена в неподходяща. Най-добре е да изхождаме от природата – да изберем най-близък до нашия естествен цвят, да подобрим даденото ни, а не да бягаме далеч от него.

Какви са най-често допусканите грешки?

Първо, грешната информация, подавана чрез облеклото. Второ, липсата на достатъчен набор от дрехи, с които да може да се представим навсякъде. Много от нас смятат, че едни дрехи стават и за това, и за това, и за онова, без да си дават сметка за адекватния дрескод на различните събития.

Допускат ли жените грешки, сляпо следвайки модата?

Най-често смятат, че носейки тийнейджърски дрехи, стават по-млади. В България също така млади жени носят дрехи за по-зряла възраст, така се и гримират, което ги състарява. Младите момичета не правят разлика в грима за всеки ден и за вечерно парти. Знаят си едно и си го носят от сутрин до късна доба. Не е изключение да срещнеш девойка с анцуг и маратонки и с очна линия и ярко червило. Някои пък тотално не се гримират.

Как правиш цветови анализ на практика?

Слагам едни пелерини с комбинация от шест цвята. Кожата, очите и косата отговарят веднага – лицето или светва или угасва. Понякога може да изглеждаш болен само от това, че си облечен в неподходящи цветове.

Как изборът на цвят в облеклото определя настроението?

Цветовете са вибрации, които ние възприемаме. По-активните, силно вибриращи цветове – червено, оранжево, жълто, ни дават радост и ни карат да се усмихнем. Не случайно понякога казваме, че днес ни е синьо или жълто, или черно. Цветовете могат да дадат и да ни вземат вибрации. Черното не дава, не случайно е израз на тъга. Бялото е лекота, през него преминава най-много светлина. А тя храни тялото. Бялото обаче е доминантен цвят, не е неутрален, както смятат някои.

Аз обичам жълто, но по едно време се замислих дали наистина отива на възрастта ми, някоя от големите холивудски диви беше казала, че жени на години трябва да го избягват, тъй като състарява.

Жълтото е много силен цвят, капризен, той е цветът на егото. Не случайно в Китай е бил забранен за простосмъртните и разрешен само на императора. Жълтото е израз на златото, всеки цвят има съответстващ елемент. Но то може да бъде включено като акцент, не да се облечеш от глава до пети в жълто. Някои използват в облеклото си комбинации, заети от интериорния дизайн – студено-топло например. Но една стая не се движи, така че вертикалното райе не отива на извивката на женския ханш. Противно на общоприетото мнение, че райето удължава оптически фигурата, когато тя се движи, то уголемява. Облеклото е графика, ние рисуваме върху тялото с цветовете, с шарките, с аксесоарите. Няма да е красива рисунката на дребна жена с голяма чанта, нали? Или обратното.

Има ли нещо, което би определила категорично като лош вкус?

Лично мое мнение, но и като цяло на стилистите е, че много късата пола винаги е лош избор, освен ако не си танцьорка в стриптийз бар.

А какво казва персоналният стилист за клин, опънат върху задник като катедрала?

Клинът върху пълни крака с едри колене и зле изглеждащ ханш трябва да бъде покрит с туника, пола. Проблемните зони не трябва да бъдат акцентирани. С пола или рокля всичко може да се прикрие, дефектите да се превърнат в ефекти. Роклята или полата може да се носи и с целулит, и с криви крака, и с пълни, и с коремче, и с нисък ханш, стига да е с правилната кройка и дължина. Материята също е много важна. Както и мястото на талията.

Търсят ли те политици?

Не, за съжаление. Даже аз търсих връзка с новата първа дама. Те наистина си имат протокол, но дори и в рамките на протокола една лейди със сини дрехи стана за смях. Да, тя беше спазила изискванията за цвета, но кройката на дрехата й можеше да е друга, шапката също. Търсят ме хора, които работят в чужбина. Искат да си говорят на един език с партньорите си там. Разликите във визията не правят доверие. Първото впечатление е много важно, в рамките на 30 секунди те възприемат според това как изглеждаш. Маргарет Тачър е казвала, че й трябват 10, за да разбере един човек какъв е и само веднъж си е променяла мнението по-късно.

1 КОМЕНТАР
1
Леонора
26 October 2022, 08:24

Познавах една с криви крака, плешива и без гърди, но всеки ден си гледаше очите с грим в огледалото и си се възхищаваше...

ТВОЯТ КОМЕНТАР