Добрият звяр в червата

За уникалните свойства на щама Lactobacillus bulgaricus – GLB44, който под формата на хранителна добавка покори Манхатън и който подобрява чревната флора и убива причинителя на язвата, разговаряме с производителя на Proviotic Кирил Петков

Адриана Попова 06 May 2017

Снимка: личен архив

Кирил Петков е завършил икономика в Харвард. Компанията му произвежда първия вегански пробиотик в света – Proviotic, който се превръща в хит в Ню Йорк и вече се продава в 4000 аптеки в САЩ. Негови „рекламни лица“ със снимки в социалните медии доброволно станаха Новак Джокович и тенисисти от US Open, модели на Victoria’s Secret, а сред най-големите му почитатели е Опра Уинфри, в чието списание излезе силно положителен материал за добавката. Пробиотикът е разработен на базата на щам на Lactobacillus bulgaricus – GLB44, изолиран от планинско кокиче и отгледан в биоморковен сок. Изследвания, провеждани от водещия гастроентеролог проф. Борислав Владимиров в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“, доказват, че пробиотикът унищожава хеликобактер пилори и е въпрос на време язвената болест да бъде профилактирана и лекувана с него, вместо с антибиотици, както е в момента. Изследвания с Proviotic прави и Нобеловият лауреат Бари Маршал – върху самия себе си.

Кирил Петков е на 36 години, има 3 дъщери, като най-голямата, на 16, вече също учи в Харвард. Женен е за канадка, семейството от 10 години живее в България. От 9 години води т.нар. харвардски курсове по икономика в СУ на доброволни начала.

Какъв е този чудотворен щам на лактобацилус булгарикус, който толкова се хареса на нюйоркчани?

Има около 2000 щама на бактерията лактобацилус булгарикус, които се изолират от растенията и изворната вода единствено на територията на България. От тези щамове през последните 45-50 години са изследвани около 230, като повечето са изолирани от кисели млека, но има няколко, които са изолирани директно от растения. По някои от старите български рецепти човек може да си заквасва мляко, като сложи цвят от ябълка. И с цвят от дюля може. Аз съм пробвал и със здравец. Но само в България, в Канада съм опитвал с цветове – не заквасва. У нас съм пробвал и с три мравки. Питали сме разни хора, особено по селата, как си правят закваска. В Годеч ще ви кажат, че я правят с брабинци. Никаква идея нямахме какво е това. Оказа се мравка. Мравките ходят по цветята, събират прах по крачетата си и успяват да заразят млякото с бактерията. Нашият щам лактобацилус булгарикус GLB44 е един от тези 2000 щама, но изолиран от кокиче от проф. Мария Кондратенко. Първоначалната идея е била да се използва за част от закваските в България. Полученото кисело мляко обаче не било с перфектни свойства като гъстота, киселинност. Но с проф. Боянова от Медицинска академия забелязват, че има ефект срещу хеликобактер пилори.

А вие как стигнахне до щама?

Собствениците на суперхай верига за органични фрешове и храни с 50 магазина в Манхатън търсеха добавка, която да слагат в соковете си, за да не се развиват в тях патогенни бактерии, но да са пак веган и органик. Защото в сок, в който няма никакви консерванти, бактерии като ешерихия коли могат да разболеят клиентите. А това в САЩ обикновено води до големи съдебни неприятности. Проф. Кондратенко ми беше подала информация за бактерицидните свойства на лактобацилус булгарикус GLB44. Прораснахме го в биоморковен сок, така създадохме Proviotic и започнахме да го използваме като биопротектор за фрешовете.

Новак Джокович със сока

Звездите, които ходят в тази верига, започнаха да ни пият. Целият тенис турнир US Open беше минал на провиотик, Новак Джокович си направи селфи с нашия сок. Опра Уинфри ни пие и даже ни вкара в нейното списание. Модели от Victoria’s Secret... От уста на уста се разнесе, че продуктът помага. А за какво помага? Щамът е тестван една година в Harvard Мedical School от микробиолога проф. д-р Oндердонк, който доказа, че GLB44 се справя без странични ефекти с лоши бактерии като салмонела, ешерихия коли, листерия и има здравословен ефект върху чревната флора. Принципът на действието му е много прост. Бактерията изпуска пептиди – белтъци, които убиват конкуренцията, за да може да остане хранителната среда за нея. 

Всичко е от егоизъм на този свят.

Да, абсолютен егоизъм. Добрите бактерии в човешкото тяло са близкородствени. GLB44 не ги закача, защото не иска да навреди на себе си, а атакува и убива болестотворните, които не са й близки. Пред „Уолстрийт Джърнъл“ проф. д-р Oндердонк каза, че нашата бактерия е „страйки“, невероятна. Тя е най-големият звяр в локалната фауна. След това започнахме да правим проучвания с проф. Владимиров в ИСУЛ как действа при хора с язви и първите резултати бяха изключителни. От 52 пациенти 92% бяха излекувани от хеликобактер пилори* без антибиотик. Тествахме ги отново 43 дена след употребата на Proviotic, за да видим дали хеликобактер няма да прорасне отново. Пълно изчистване.

По някои от старите български рецепти човек може да си заквасва мляко, като сложи цвят от ябълка. Пробвал съм и с три мравки.
Миналата година го презентирахме в Германия на конференцията, посветена на хеликобактер пилори. И там по него се запали Нобеловият лауреат Бари Маршал, който започна да пие от нашия продукт и да си прави гастроскопии, за да изследва как нашата бактерия се закача за червата и за стомашната тъкан и какви са ефектите. И ако и при него резултатите са добри, ще имаме неантибиотично третиране на хеликобактер пилори, доказано от Харвард и Нобелов лауреат. Това е мечтата ми. Това е абсолютно богатство за България, подали сме апликация за патент, която ни защитава в 140 страни. През годините сме „изпуснали“ щамове от България. През 70-те продаваме щама на киселото мляко на французите по линия на комунистическата партия, те си правят собствени щамове и вече не купуват от България. След това даваме на японците, които ни плащат по 1 млн. евро на година, но индустрията им за кисело мляко е за милиарди. След това китайците ни открадват щама. И в момента човек може да си купи от Китай булгарикус на една трета от цената, на която се прави в България. А ние създаваме нов пазар за българския продукт, отстояваме уникалността му, но през иновация. И работим с български учени от Софийския университет, от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Във вашето семейство пиете ли Proviotic?

Дъщерите ми са на 4, 9 и 16 години. На втората ми дъщеря го давам всеки ден, защото има по-висок риск от хеликобактер. На другите две – когато имат проблеми: натравяне от храна, летен вирус, след настинка. Proviotic не може да се предозира, количеството, което не е нужно на червата, се изхвърля. А в Харвард, където не можеш да си купиш резултата с пари, доказаха, че има нула негативни странични ефекти. В него няма лактоза, глутен, соя, ядки, консерванти, пестициди, ГМО, нула изкуствени добавки. Подходящ е за вегани, вегетарианци и всички хора, които се интересуват от здравословен начин на живот. Ние имаме около 2 кг бактерии в червата и единственото, което прави нашата бактерия, е лееко да променя баланса между лошите и добрите бактерии. В една капсула има над 2,5 милиарда живи клетки на Lactobacillus Bulgaricus GLB44.

 

* 80% от хората в България имат Helicobacter pylori, но това ниво на заразеност не е световно изключение. Австралийските учени Робин Уорън и Бари Маршал доказаха, че хеликобактер е причинителят на язвата, а не както се смяташе – че заболяването се развива на нервна почва или се дължи на лошо хранене. Когато имунната ни система е в добро състояние, тя побеждава бактерията, но при стрес хеликобактер се размножава в стомашната тъкан и предизвиква язва. Заразяването с хеликобактер пилори става изключително лесно – дори само с целувка, което обяснява масовото й разпространение.

В хода на проучванията Бари Маршал се заразява умишлено с хеликобактер, за седмица стига до язва, която излекува с антибиотик. За откритието си Уорън и Маршал получават Нобелова награда за физиология и медицина през 2005 г.

50 милиона души по света боледуват от язва на стомаха и 7 милиона – от рак на стомаха.

3 КОМЕНТАРА
3
Рен
19 June 2017, 12:26

Единствената забележка е, че е много много скъпо за българите. Май ще си го ползват само в Америка... уви

2
Читател
03 June 2017, 15:58

Присъединявам се към коментара на Саня. Смятам, че тепърва от нашата страна ще излизат и други иновативни продукти за здравето, в т.ч. навярно и самото хапче за дълголетие и вечен живот, което предстои да се разработи в пълнота в близките няколко години. Поне моята мечта е такава, пък ще видим как ще се развият нещата.

1
Саня
07 May 2017, 22:03

Ето че и в България могат да се постигнат научни чудеса! Пожелавам от сърце успех на нашите производители и откриватели!

ТВОЯТ КОМЕНТАР