Улай остави ДНК-то си в България

Лилия Илиева 28 April 2017

Вчера във VIVACOM Art Hall откриването на изложбата на един от най-големите световни пърформанс артисти Улай „Аз другият“ изпълни не само залата, но и пространството пред сградата на бившата Телефонна палата с непрекъснат поток от хора в продължение на повече от три часа. Станахме свидетели и на негов пърформанс, в който артистът разряза кожата си и остави кървав отпечатък на диапозитива, подобен на следа от труп, с който започваше експозицията.

Изложбата ще продължи до края на май. А днес в Гьоте институт в 18:30 ч. ще има публична лекция и разговор с артиста и кураторката на изложбата му Аленка Грегорич в Гьоте-институт.

Връзката на Улай с фотографията започва, когато баща му (тогава на 65 години) му подарява фотоапарат Kodak малко преди смъртта си. Улай е на 15 г. и с фотоапарата прави последната снимка на баща си и първа с този фотоапарат. На 21 години прави първата си лаборатория за цветни снимки с обещанието, че може да отпечатва цветни снимки само за 24 часа. Годината е 1965 г. Тогава подобна услуга се счита за ексклузивна. А Улай я извършва, за да издържа себе си, момичето, за което се е оженил и детето, което им се е родило. След време Улай се запалва по широкоформатни снимки. През 1968 г. заминава за Амстердам и открива своя първи Polaroid. Възхитен от полароидните снимки, убеждава артистичния директор и маркетинг директора на едноименната компания да направи цикли снимки-портрети на Лондон, Амстердам, Париж, Рим и Ню Йорк. Резултатът е книгата„Полароидните снимки на Уве от пет града”. След нея получава свободата и възможността да работи с най-новите фотоапарати на компанията по своите собствени проекти. Какво се случва със семейството му? Историята мълчи по този въпрос. Информацията за това се разпилява във времето. През 1975 пак в Амстердам по време на участието си в телевизионно предаване, където прави бодиарт, присъства на пърформанс на Марина Абрамович, в който тя изрязва с бръснарско ножче петолъчка около пъпа си. След пърформанса отива при нея да й помогне да се възстанови. Вечерят заедно и се оказва, че са родени на една и съща дата... Останалото е история!

Четете интервюто с Улай, в което той разказва и за Марина в майския брой на EVA, скоро!

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР