Цвете за теб и за мен

Десерт, напомнящ изящно бижу, с което може да украсите изискана вечеря или слънчев следобед

Диана Шингарова 17 юли 2017

Снимка: Диана Шингарова

Запечатайте красотата и аромата на цветята в градината във впечатляващи ястия

Желиран млечен десерт с вино и цветя

Този лек и приятен като ледено дихание в жегата десерт напомня изящно бижу, с което може да украсите изискана вечеря или слънчев следобед.

Необходими продукти за желираното вино: 2/3 чаша бяло вино с плодови и цветни нотки, 1/3 чаша вода (плюс 2 с.л. вода за желатина), 4 1/2 с.л. захар, 2 с.л. желатин (1 пакетче) Необходими продукти за желираното мляко: 2/3 чаши цедено кисело мляко, 2 с.л. желатин (1 пакетче), 2 с.л. вода за желатина, 5 с.л. прясно мляко, 3 1/2 с.л. качествена сладкарска течна сметана, 3 с.л. мед,1 с.л. лимонов сок, шепа ядливи цветя (теменужки, иглики), шепа боровинки, десетина листенца мента и ако ви се намира кервел (див керевиз).

Начин на приготвяне на желирания млечен десерт с вино и цветя: Пригответе си две купички и във всяка изсипете по 2 с.л. желатин и добавете по 2 с.л. студена вода. Разбъркайте и оставете желатина да набъбне. През това време в малък съд на котлона загрейте виното и захарта до пълното й разтопяване. Не оставяйте да заври. Свалете от котлона и добавете едната купичка желатин, бъркайте, докато се разтвори напълно. Добавете 1/3 чаша студена вода и разбъркайте добре.

Смесете прясното мляко и течната сладкарска сметана. Затоплете ги на котлона и добавете втората купичка с желатин. Разбъркайте, докато се разтвори напълно. В отделна купичка смесете цеденото кисело мляко, меда и лимоновия сок. Добавете към загрятата сметана и желатина.

Яжте само цветя, които сте отгледали сами или за които знаете, че са безопасни за консумация.
Използвайте силиконовите формички за мъфини, с които разполага всеки изискан кулинар у дома, за по-ефектно поднасяне на този толкова красив десерт. Разпределете винената желатинова смес. Наредете ядливите цветя, боровинките и свежите листенца мента и приберете в хладилника за 20-30 минути – да стегне желатинът. Добавете втория слой с млечната желатинова смес. Охладете поне 2 часа в хладилник, преди да поднесете.

Важен съвет: охладете достатъчно дълго време десерта и използвайте моя трик за лесно изваждане от формичките. В голям съд сложете вода да заври. Потопете силиконовите формички с желе за 10-ина секунди. Така желето се изважда лесно и има разкошен гладък стъклен ефект и блясък.

Ядливите цветя
Синя метличина, анасон, рукола, ангелика, босилек, невен, карамфил, лайка, кервел, цикория, хризантема, кориандър, цитрусови цветове (портокал, лимон, лайм, грейпфрут, кумкуат), детелина, глухарче, цвят от копър, маргаритка, финокио (резене), обичка, гладиола, хибискус, ружа, жасмин, теменужка, лавандула, лимонова върбинка, люляк, мента, латинка, риган, цвят от репичка, роза, розмарин, градински чай, цвят от тиква, венчелистчета от слънчоглед, виолетки и др.

Още интересни гурме рецепти вижте на gourmetfriday.com

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР