Домашна пралина

За красив финален акорд

Мануела Панайотова 14 May 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Хубавият десерт е майсторска композиция от вкусове и аромати, които глезят и насищат. Той е празник, радост, красив финален акорд.

Днес ви предлагам рецепта за пралина - сладкарско изделие от карамелизирани, смлени ядки. Много сладкиши могат да минат без този компонент, но вложен в шоколад, крем, сладолед или дори намазан на бисквита, прибавя към насладата блясък, океанска дълбочина и финес, а накрая оставя усещане за мекота и несравнимо удоволствие. Прави се лесно, не изисква специални умения и има голяма трайност. Използват се орехи, бадеми, лешници или комбинация между последните две.

Използвах 400 г лешници, 250 г пудра захар, 70 мл вода, 1/2 ч. лъжичка ванилия.

Как я направих: Включих фурната на 170 С и запекох лешниците за около 10 минути. Изчаках да изстинат и ги обелих. В удобен съд смесих захар, вода, ванилия. Поставих на умерен огън, докато заврат. Добавих всички ядки и разбърках (захарта изкристализира и стана като пясък, но после се втечни). Продължих да разбърквам, докато ядките се покриха с карамел. Изсипах върху тава застлана с хартия за печене и начупих на парчета. Поставих парчетата в кухненски робот и блендирах. Получих ароматна пралина на прах. Отделих една част от нея за декорация, а останалата част продължих да блендирам докато ядките започнаха да отделят масло (ако ядките са по-сухи може да се добави 1 с. лъжица бадемово олио или олио по избор, без аромат). Мазнината, ядките и захарта се превърнаха в пралина паста, която ще използвам за шоколадови трюфели, сладолед, яйчени кремове, сладък салам... Съхранявам в плътно затворен буркан, на стайна температура и разбърквам веднъж седмично.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР