Аз знам

Откъс от разказа „Пътуване с лек багаж“, част от едноименния сборник на Туве Янсон

22 June 2017

Туве Янсон

Основните човешки терзания понякога ми се струват твърде монотонни. Или поне ежедневната проблематика, която остава, когато покривът вече не тече, има нещо за ядене и животът и здравето ти не са пряко застрашени, ако разбирате какво имам предвид.

Забелязал съм, че – с изключение на големите катастрофи – делничните нещастия са доста еднообразни. Той или тя изневеряват или се отегчават, отщява им се да работят, други балони от амбиция и мечти също губят формата си, времето скоро започва да не достига, семейството се държи неразбираемо и плашещо, приятелството бива отровено ей така, между другото, човек неистово се занимава с незначителни неща, докато непоправимото продължава безнадеждния си ход, гризат го чувство за дълг и вина и на всичко се слага неопределеният етикет „тревожност“ – проблем, на който човек рядко има време или смелост да даде определение. Аз знам. Възможностите да не се чувстваш добре в живота си са безбройни и ги познавам, винаги се повтарят, всяко разочарование в отделна кутийка. Вече би трябвало да съм обръгнал, да съм намерил най-накрая отговорите, но не съм. Няма подходящи отговори, нали? Затова човек просто слуша.

* Заглавието "Аз знам" е на редакцията. Откъсът е от разказа „Пътуване с лек багаж“, част от едноименния сборник на Туве Янсон, издаден от „Жанет 45“.

Туве Янсон (1914–2001) е със статут на национално съкровище в родната си Финландия, въпреки че пише на шведски – втория официален език в държавата. Зачената в Париж и родена в семейство на скулптор и художничка, тя се вдъхновява от близките си за създаването на поредицата за Муминтролите – детски романи с диаболично чувство за хумор за чудати същества, които илюстрира собственоръчно и които й донасят световна слава. Едва към 60-ата си година започва да пише романи и разкази за възрастни, като сборникът „Пътуване с лек багаж“ е най-представителният резултат от късното й творчество.

Дълги години Туве Янсон живее в проста дървена къщичка на каменистия остров Кловхарун – нарича го „гневен“, с партньорката си художничката Тулики Пиетила, като двете пътуват много из Европа.

И до днес най-хубавият сувенир, който човек може да си донесе от Финландия, освен спомен за къпане в студено езеро след сауна, са всевъзможни предмети – от чаши и чинии до тишърти и чанти, с изрисуваните от Туве Янсон изображения на Муминтролите.

За живота и творчеството на Туве Янсон може да прочетете в биографията й, написана от Буел Вестин и също издадена от „Жанет 45“.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР