Далече, далече... от туристическия поток

Класация на не толкова известни и защитени от ЮНЕСКО места, които могат да са чудесна лятна дестинация

eva.bg 18 July 2018

Ако планирате културна обиколка в някоя екзотична или не толкова местност, ако освен притегателните за всеки турист забележителности се чудите и какво друго автентично място да посетите там, то тази класация е точно за вас. Architectural Digest събра 11 защитени от ЮНЕСКО културни и природни забележителности, чийто чар е в това, че не са чак толокав популярни. Те са малки късчета от рая, разпръснати около свръхпосещаемите туристически забележителности.

Национален парк Игуасу. Намира се между границата на Аржентина и Бразилия, където река Игуазу препуска в стръмни каскади сред буйната горска растителност.

Църквите на мира. Намират се в градовете Явор и Свидница в Полша и са най-големите домове за поклонение в Европа, които са с такава прецизна рамкова дървена структура. Знае се, че са строени в средата на 17 век за протестантите, които са били доста по-малка религиозна общност в католическа Полша.

Ал-Хиджр. В превод – „скалистото място“. Намира се в Саудитска Арабия и е древно наследство от Набатейското царство, съществувало преди ерата на Христа и исляма. Ще видим монументалните фасади, строени в естествени пясъчни образувания. Любопитен факт е, че 15-та сура от Корана се нарича по същия начин.

Долмените в Антекера. Това са мегалитни съоръжения от масивни каменни плочи, разположени в южна Испания и строени през 3 хилядолетие пр.н.е. Представляват 5 монумента от Неолита и Бронзовата епоха и влизат в списъка на ЮНЕСКО през 2016 година.

Историческите селища Ширакава-го и Гокаяма. Традиционните японски селища са оцелели в отдалечения планински район на страната. Строени са в стил Гашо със заострени покриви, похлупващи почти изцяло стените под тях.

Копан – град на маите. В Хондурас се намират руините на древния град Копан, наследство от империята на маите, пълен с йероглифи и пирамиди.

Старият град Дубровник. Далматинският бряг на Хърватска е притегателно място, дом на готическа, ренесансова и барокова архитектура.

Заливът Ха Лонг. Намира се във Виетнам и е част от залива Тонкин, който приютява в себе си повече от 1 600 малки и мини острова. Те, за щастие, са недокоснати от човека и абсолютно диви. Около тях има варовикови образувания, а най-добрият начин да разгледате залива е като намете лодка.

Планините Джон Кроу. Намират се в Ямайка, чийто планински регион е известен не само с разнообразната си природна красота, но и с това, че в миналото е бил подслон за избягалите африкански и индиански роби.

Голямата рифтова долина. Или както я наричат още – Долината на големия разлом, се намира в Кения, източната част на африканския континент. Нейните плитки езера са дом на фламинго, пеликани, черни носорози, жирафи, лъвове, гепарди и диви кучета.

Архитектурните творения на Льо Корбюзие. Големият архитект оставя шедьоври след себе си. 17 от тях се намират в Белгия, Франция, Аржентина, Германия, Индия, Япония и Швейцария, като в това число влизат Chapelle Notre Dame du Haut във Франция и Националния музей за източно изкуство в Япония.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР