Хляб Флинстоун

Завръщане към естествените и непреработени храни

Мануела Панайотова 18 June 2017

Снимка: Мануела Панайотова

През 70-те години на 20 век д-р Уолтър Воетлин започва да говори за палеолитна диета като средство за облекчаване на различни заболявания и решаване на проблемите със затлъстяването. В основата и е консумирането на месо, риба, яйца, ядки, семена, плодове, зеленчуци, цветя - с други думи завръщане към естествените, непреработени храни.

Днешната рецепта за хляб е от ресторант в Копенхаген, който става популярен с менюто си, което е подчинено на палео храненето.

Много различен от традиционната представа за хляб, той е ярък и пленителен - направен изцяло от ядки и семена, с дълбок и многолик вкус, украсен с нюансирани аромати и плътна структура, а хранителните му вещества и фибри го превръщат в богата и енергийна храна.

Освен това е изключително лесен и бърз за приготвяне, може да се направи в солен и сладък вариант, като се ползват различни комбинации от ядки, семена, подправки, сушени плодове, шоколад и да се поднесе с пресни плодове, зеленчуци, сирена, шунка, аншоа...

Използвах 100 г бадеми, 100 г лешници, 50 г кашу, 100 г тиквени семки, 100 г микс от семена (просо, лен, сусам, черен кимион), 100 г бял сусам, 50 г черен сусам, 50 г макови семена, 50 г слънчогледови семки, 50 г сушени смокини, по желание, 70 г кокосово масло или зехтин, 5 яйца, 1 ч. лъжичка сол.

Как го направих: Счупих яйцата в голяма купа и леко разбих. Добавих всички ядки, семена, сол, масло и разбърках. Изсипах сместа в стандартна форма за кекс, покрита с хартия за печене. Изпекох на 170 С за един час.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР