През 70-те години на 20 век д-р Уолтър Воетлин започва да говори за палеолитна диета като средство за облекчаване на различни заболявания и решаване на проблемите със затлъстяването. В основата и е консумирането на месо, риба, яйца, ядки, семена, плодове, зеленчуци, цветя - с други думи завръщане към естествените, непреработени храни.
Днешната рецепта за хляб е от ресторант в Копенхаген, който става популярен с менюто си, което е подчинено на палео храненето.
Много различен от традиционната представа за хляб, той е ярък и пленителен - направен изцяло от ядки и семена, с дълбок и многолик вкус, украсен с нюансирани аромати и плътна структура, а хранителните му вещества и фибри го превръщат в богата и енергийна храна.
Освен това е изключително лесен и бърз за приготвяне, може да се направи в солен и сладък вариант, като се ползват различни комбинации от ядки, семена, подправки, сушени плодове, шоколад и да се поднесе с пресни плодове, зеленчуци, сирена, шунка, аншоа...
Как го направих: Счупих яйцата в голяма купа и леко разбих. Добавих всички ядки, семена, сол, масло и разбърках. Изсипах сместа в стандартна форма за кекс, покрита с хартия за печене. Изпекох на 170 С за един час.