Царевичен кейк

Искрящо жълт като юлско слънце, лежерен като неделен следобед и дъхав като ягоди в детски шепи

Мануела Панайотова 02 July 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Има едни такива сладкиши, които хем са непретенциозни, хем са идеални за всякакъв повод. Те са някак ежедневни, лишени от „сложност“ и като повечето такива неща - от блясък, но ухаят възхитително, носят уют и са като истински подарък, сгушен под стъклен похлупак в края на дълъг горещ ден.

Точно от този вид е царевичният кейк - искрящо жълт като юлско слънце, лежерен като неделен следобед и дъхав като ягоди в детски шепи.

Използвах 200 г царевично брашно, 50 г оризово брашно, 50 г царевично нишесте, 250 г цедено кисело мляко, 30 мл портокалов сок, 180 г захар, 130 г слънчогледово олио, 2 яйца, 2 лимона (само корите), 12 г бакпулвер, 1 с. лъжица картофено нишесте, 200 г конфитюр от ягоди (череши, арония, боровинки).

Как го направих: Смесих конфитюра с една супена лъжица картофено нишесте, размесих и прибрах в хладилник. Подготвих 20 см форма за печене, застлана с хартия. Разбих яйцата със захар, добавих цедено мляко, олио, лимонови кори и портокалов сок. Разбърках до много гладка маса. Пресях брашното с бакпулвер и нишесте и добавих с бавни движения от дъното към върха. Излях 2/3 от сместа в подготвената форма и насипах от конфитюра в кръг. Покрих с останалото тесто и изпекох на 180 С за около 45 минути.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР