Животът в златно

Адриана Попова 19 July 2017

Съкровище от Надсентмиклош

Къде кои съкровища, открити по българските земи, можем да видим това лято:

Най-старото обработено злато в света – от V - началото на IV хил. пр. н.е., открито във Варненския халколитен некропол, общо тегло над 6 кг. Само в най-богатия гроб № 36 са открити 857 златни предмети: гривни, огърлици, апликации с форма на бикове, владетелски жезъл, мъниста и др.
къде: в Археологическия музей във Варна
къде: копие на украшенията от гроб 36 могат да се видят до 30 септември в Археологическата експозиция на регионалния музей в Бургас

Бронзовата глава на Севт III – емблемата на гостуващата в Лувъра изложба с тракийски съкровища, открита от незабравимия Георги Китов в могилата Голяма Косматка, в. „Фигаро“ я определя като най-големият шедьовър на Античността, да се види наживо е изключително преживяване, запазените й очи от стъклена паста и алабастър, с мигли и вежди от медни пластинки, ви пронизват с поглед.
къде: в зала „Трезор“ в Археологическия музей в София

Вълчитрънското златно съкровище – най-голямото златно съкровище, откривано у нас, 13 съда, използвани за религиозни ритуали, с общо тегло 12,5 кг, сред които чаши, кратер и емблематичният съд във формата на три листа, свързани с дръжка, от края на бронзовата епоха - XVI-XII в. пр.н.е.
къде: в зала „Трезор“ в Археологически музей, там е и златната погребална маска от могилата Светица, и двете се връщат от изложба в Музея на историята на изкуството във Виена

Най-красивият шлем маска в света - желязо със сребърно покритие, от I в. сл. Хр., открит при разкопки на хълма Каменица в Пловдив през 1905 г. В света са запазени още две такива маски - в Италия и Франция, през 1995 г. е откраднат от музея, преди година е открит от ДАНС.
къде: в Археологичекия музей в Пловдив

Рогозенското съкровище – най-голямото съкровище, откривано в България, рекордьор със 108 фиали, 54 канички и 3 чаши, общо 165 предмета от сребро с висока проба, някои от които позлатени, тежи повече от 20 кг, изработено през VI и V в. пр. Хр.
къде: в Националния исторически музей, заедно с Панагюрското златно съкровище, съкровищата от Борово и Летница

Съкровище от Надсентмиклош – най-голямото ранносредновековно съкровище в света от 23 съда от масивно злато с изключителна украса и тегло от 10 кг, смятано е за прабългарско, оригиналът, който е притежание на Виенския музей на изкуствата, гостуваше до 30 юни в Археологическия музей в София. 

къде: в Археологическата експозиция на Бургаския исторически музей можем да видим точно копие, изработено за Историческия музей в София, гостуваща изложба

Златното съкровище от Синеморец – открито в гроб на знатна жрица, златни наушници във формата на колесници с богинята Нике, управляваща два коня, огърлица с бича глава и още украшения от III в. пр.н.е.
къде: в Националния исторически музей
къде: копие в Общински исторически музей Царево

Злато от вила Армира - златен погребален венец, пръстен с гема с изображение на богинята Нике и златни обици с камеи, образци на римското ювелирно изкуство.
къде: в Историческия музей в Кърджали, където се съхранява и уникална нефритена свастика с рамене, оформени като животински глави, от VІ хил. пр. Хр.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР