Дубай – градът на удоволствията за сетивата

За да усетите какво се крие зад думите "живее като арабски бей"

Ина Недялкова 26 July 2017

Снимка: Ина Недялкова

Има много какво да се прави и види в Дубай, който неслучайно е много популярна туристическа дестинация. Част от Обединените арабски емирства, известен както с 830-метровата и най-висока сграда в света Бурж Калифа, така и с луксозни магазини, ултрамодерна архитектура и интересен нощен живот.

Как да стигнем до там

Най-добрият начин според мен е с авиокомпанията Emirates, най-голямата в Близкия изток. Летяла съм с тях няколко пъти и уверено мога да заявя, че са не само изключителни професионалисти, които предлагат висококачествена храна, а и програмата им за развлечения на борда е добра. Екраните пред всяка седалка са големи, програмата позволява да се избира от голяма колекция филми, музика и игри, така че четиричасовият полет от София минава неусетно. Билетът може да е по-скъп от предлаганите от други авиокомпании, излиза малко над 300 евро, но съотношението качество-цена оправдава цената.

Кой хотел да изберем

От петзвездните хотели, най-добрите са Four Seasons Dubai at Jumeirah Beach, One & Only The Palm, Grosvenor House, One & Only Royal Mirage и, естествено, Burj Al Arab Jumeirah - често наричан най-луксозният хотел на света или седемзвездният хотел. От четиризвездните бих препоръчала Per Aquum Desert Palm и Manzil Downtown Dubai.


Аз отседнах в One & Only Royal Mirage и определено останах доволна от преживяването. Отношението към гостите е като към царски особи, което напълно обяснява и думата „royal” в името. Разкошът и великолепието на красивия хотел предразполагат и към по-елегантно облекло, което допълнително подсилва чувството за величие и създава усещане, което трудно може да се открие в ежедневието ни.

Хотелът разполага с огромна зелена градина с басейн, множество палми и разноцветни цветя, където беше истинско удоволствие да се закусва и да се обсъждат плановете за деня. Невероятната атмосфера сутрин определено задаваше веселото настроение за останалата част от деня. Страхотните здравословни смути шотове, както ги наричам аз, стоящи на рафт до бюфета, също допринасяха за това. Всеки ден сервираха различни – с различни плодове и зеленчуци.

Какво си струва да видите

След закуска или се настанявах край басейна с книга в ръка, или идваше ред на обиколката из града за деня. Едно от най-хубавите места, които посетих, беше Dubai Mall - най-големият мол на света, но и определено най-интересният, намиращ се в полите на Бурж Калифа. Когато ходите в моловете е добре да знаете, че се препоръчва коленете и раменете ви да са покрити. Иначе, в мола има 1 200 постоянни магазина, както и илюзионен водопад със статуи, които изглеждат сякаш се спускат по него, а ако се вгледате в едната - другите изчезват!

Най-забележителното в мола обаче е аквариумът Dubai Aquаrium с най-големия акрилен панел в света. Той е широк 33 метра, висок 8 метра и дебел 0.7 метра, а общата му тежест е над 220 килограма. Акрилният панел е в книгата на световните рекорди на Гинес, а аквариумът е най-големият закрит аквариум в света с капацитет 10 милиона литра вода и дом на над 33 000 вида водни създания. Стандартният билет е 55 дирхама - дубайската валута, което се равнява на 25 лева. Има и по-висок клас билет за 80 дирхама или малко повече от 36 лева, като включва обиколка „зад сцената“, но бих препоръчала закупуването на стандартния билет, който дава достъп до целия аквариум и е напълно достатъчно.

Другото място, което според мен трябва да се види, е така нареченият Dubai Desert Conservation Reserve, първият национален парк в емирствата, заемащ 140 километра от Арабската пустиня, където са предлагани разнообразни атракции за всеки вкус. Търсачите на тръпката могат да упражняват сендбординг (сърфиране по пясъка), което много прилича на сноубординг или да карат луксозна четириколка по дюните.

Тези, които търсят по-спокойно изживяване, могат да се насладят на духа на пустинята настанени на ниски възглавници в шатрите на Bedu зa възхитителна вечеря върху пясъчните дюни или да поръчат организацията на по-интимна частна вечеря в пустинята. Традиционната атракция – поход с камила, също е на разположение на пътешествениците, както и клас по лов на соколи. Посетителите могат да останат на къмпинг, но трябва да знаете, че на туристите не е позволено да остават сами в пустинята без местни придружители. Другият вариант е да се оттеглят в близкия луксозен комплекс Al Maha A Luxury Collection Desert Resort and Spa в края на деня.

Нощният живот

Приятелка, която живее в Дубай, помогна в избора на различни барове, които си струва да посетим, за да опитаме от нощния живот в най-космополитния град на света. Два от най-хубавите са 40 Kong в H Hotel и The Treehouse Dubai в Taj Hotel, които са открити барове на покрива, предлагащи не само невероятна атмосфера и коктейли, а и спираща дъха гледка към вечно променящия се град. Барът на покрива на хотела ни също е хубав, но повечето вечери предпочитахме да излезем, за да посетим различни места.

В 40 Kong препоръчвам коктейла „Dubai Bliss“, съдържащ специален вид ликьор, ябълка, лимон, сироп от плодови страсти и Scavi & Ray prosecco. The Treehouse Dubai има огнище на открито, гръцки диджей, както и гледка към Бурж Калифа. Всеки ден между 17.00 и 20.00 часа всички коктейли са на цена от 45 дирхама (20 лева), а всеки вторник между 19.00 часа и полунощ е вечерта на дамите, които могат да си поръчат 2 безплатни коктейла. В този бар препоръчвам „Coco Fury”, чудесен коктейл с кокосов ром, мента, кокосов сироп и сок от лайм. Струва 70 дирхама (32 лева), но напълно си заслужава!

Чували ли сте да казват за човек, който живее в богато имение, наслаждава се на най-добрите коктейли и угощения, не е длъжен да работи и има възможност да участва в каквито дейности си пожелае, че живее като арабски бей? Е, след като посетих Дубай и отседнах в хотела One & Only Royal Mirage видях, разбрах и усетих каква всъщност се крие зад тези думи.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР