Йоана Буковска искрено и лично

По принцип съм резервирана към ваксините, но след като мама си отиде си направих тест за HPV и научих, че съм изпуснала шанса да се предпазя от вируса, който причинява рак, казва актрисата, която стана лице на информационната кампания „10 минути само за теб“

Ваня Шекерова 06 September 2017

Снимка: Андрей Хадживасилев

Клед края на трети сезон на сериала „Откраднат живот“ по Нова телевизия Йоана репетира в Театър 199 пиесата „Седем дни от живота на Симон Лаброс“ на канадската писателка Карол Фрешет. Казва, че все едно кара магистратура по актьорско майсторство, работейки с режисьора Стилян Петров. „Той ми сбъдна желанието, заради което напуснах Армията – да се срещам със съмишленици, които да доразвиват потенциала ми на актриса и да ми привнасят стойност в работата, смисъл и дълбочина“.

Опитвам се да осъзнавам какво точно е страхът. Той идва в голяма степен от незнанието, от непознаването на нещо.
Поводът да се видим с нея обаче е ангажирането й с информационната кампания на профилактика на рака на маточната шийка, което се случи почти едновременно с влизането на Йоана в „Стената на славата“ до Театър 199 – отпечатъци от ръцете й застанаха редом до тези на най-големите български артисти.

Какво ще се случи в четвъртия сезон на „Откраднат живот“, след като Белия и Черния цар дефинитивно излязоха от играта?

Не зная, още няма сценарий. Моята Виолета мина през доста сериозен път и много е важно какво ще става от тук нататък. Тя заяви много категорично своето присъствие, не е лесно да се измисля биография на такъв тип човек. Но сценаристите са предизвикани да я качат на следващо ниво. Аз споделих с тях усещането си, че хора като нея са много крайни в житейските си прояви и бързо изгарят. Тази жена е тип фойерверк, тя не може да тлее като свещ.

А заради ролята ти в „Откраднат живот“ ли дойде предложението да станеш лице на кампанията за профилактика на рака на маточната шийка „10 минути само за теб“?

Категорично да. В момента съм лице и емоционален поддръжник на няколко онкоинициативи и кампании. Това придава допълнителна стойност, чисто човешка, на определението актьор, което се свързва по-скоро с голяма суета. А моето усещане е, че професионално и човешко постижение е да съумееш чрез работата си да споделиш нещо дълбоко разтърсило те, разкривайки сърцето си в най-болезнените му кътчета. На мен ми се случи с Виолета и рака, който тя преживя, както и моята лична история с мама, отишла си от тая болест. Образът надскочи героя и прерасна в социално значимо явление. Самата аз се превърнах в послание, хората ме спират по улиците.

Имаш ли добавено послание към това на кампанията, което – най-общо казано – е информирай се?

„10 минути само за теб“ не те агитира, а ти предоставя доста информация по тема, която всеки смята, че познава – човешкия папилома вирус, HPV. Моята новина, която ме касае и като родител, е, че аз съм носител на този вирус. Всички стават носители, когато започнат да водят полов живот. В редки случаи HPV се предава от майка на дете при нормално раждане. Всички говорят за рака на маточната шийка, който в 99,7% от случаите е причинен от видовете 16 и 18 на HPV. И смятат, че в риск са само жените и младите момичета. Малцина знаят, че същият вирус причинява рак на пениса, на ануса, на ларингса. Така че мъжете в никакъв случай не са защитени. Просто при жените смъртността от рак на маточната шийка е по-голяма.

Ваксинирането на младите момичета ли е единственият начин да бъдат предпазени?

Валидно е и за момчетата. И като родител, и като социално ангажиран човек, и като потърпевш от рака ще говоря на хората за правото им на информиран избор. По принцип бях много резервирана към каквито и да било ваксини, имах дилема на тема ваксиниране на децата ми, когато бях бременна. Но се убедих, че начинът, по който е разработена точно тази ваксина, я прави безвредна. Имаш право на информиран избор за детето ти и въобще за бъдещето, в което то ще живее. Да знаеш, ако избереш нещо, какво ще ти спести, ако не го избереш, какви са рисковете. Като станат на 10 години, ще проведа тези разговори с моите деца. Те имат обременеността от нашата семейна история, че майка ми си е отишла от рак, че кучето ни и то си отиде от рак. Вера ме попита: „Мамо, и ние ли ще се разболеем и ще умрем от рак?“ Ние сме по-чувствителни от хората, които си казват – на мен това няма да ми се случи.

Страхуваш ли се ти самата да не развиеш рак на шийката на матката?

Ако кажа не, ще излъжа. Опитвам се да осъзнавам какво точно е страхът. Той идва в голяма степен от незнанието, от непознаването на нещо. Не че като си информиран, може да се предпазиш на 100%. Но информацията е оръжие, когато предшества събитието, а не когато вече се е появил проблемът. Имам генетична предразположеност, но смятам, че всичко е в главата. Ако се опитваш да живееш малко по-спокойно, това е най-доброто предпазване от бича на нашето време, рака.

Ваксината 100% ли гарантира предпазване?

Има двувалентна и четиривалентна ваксина срещу HPV за най-високорисковите му щамове, които причиняват рак на маточната шийка. Твърди се, че чрез имунизация и редовни профилактични прегледи заболеваемостта от рак на маточната шийка може да бъде намалена с 94%. България е сред 87-те държави в света, които имат национални програми за имунизация, финансирани с публични средства. 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР