Свеж подход към мазната кожа

Разберете как да полагате подходящите грижи за мазната си кожа

Ина Иванова 18 August 2017

Снимка: Instagram

Мазната кожа е сериозен проблем, особено през летния сезон. Има разширени пори, склонност към поява на пъпки, черни точки и най-вече неприятно лъщене. Това се дължи на прекомерното отделяне на себум. За съжаление, този тип кожа е и най-предразположен към акне. Но добрата новина е, че себумът забавя процеса на стареене.

Специална грижа

Много е важно да не третирате мазната си кожа твърде агресивно дори да ви се иска да вземате сериозни мерки при поредния прилив на нови пъпки. Не забравяйте обаче, че прекалено честото почистване (повече от 3-4 пъти дневно) предизвиква жлезите да отделят още повече себум. Причината е, че така повърхността на кожата става суха и дехидратирана.

Най-добрият подход е да използвате продукти, които нежно премахват себума и отпушват порите, без да изсушават и вредят. Кожата ви се нуждаe от вода, а не от олиа, за да бъде мека и здрава.

Грижа за кожата: Стъпка по стъпка

1) Въпреки че кожата ви е предразположена към лъщене, зоната около очите ви е нежна, така че не я дърпайте, когато премахвате грима си. Почиствайте с памучно тампонче и дегримьор без олиа. Задръжте памучето за няколко секунди на окото, за да разтвори грима. След това леко го избършете от клепачите и миглите.

2) Изберете нежен гел за почистване. Той е по-добрият избор от обикновения сапун, защото няма да изсуши кожата и успешно ще премахне мръсотията и себума. Нежно масажирайте върху влажна кожа, след това измийте добре с топла вода.

3) След като внимателно сте подсушили кожата с потупване на кърпа, върху памук сложете малко тоник. Той стяга кожата, което затваря разширените пори, и премахва останалата мръсотия.

4) Мазните кожи се нуждаят от крем, защото той ще запечата водата в горните слоеве на кожата и я предпазва от външни фактори. Обаче не слагайте прекалено гъста формула. Използвайте лека, по-водниста текстура.

5) Оставете крема да попие за няколко минути и след това попийте останалото с чиста салфетка, за да предотвратите излишно лъщене.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР