На борда на ветрохода Rainbow Warrior на „Грийнпийс“

17 August 2017

Ветроходът Rainbow Warrior на „Грийнпийс“ обикаля родното Черноморие с образователна и изследователска мисия за опазване на морето от огромното замърсяване с пластмаси. Повече от 2 300 души посетиха уникалния плавателен съд, който акостира във Варна по време на трите дни на отворени врати.

На борда на ветрохода беше проведена и специална среща с повече от 35 директори и учители от няколко варненски детски градини. Целта на визитата им е свързана с националната кампания „Свободни от Пластмаса“ на екологичните организации „Грийнпийс“ и „За Земята“ , която се стреми да прекрати порочната практика за употреба на пластмасови посуда и прибори в детските заведения в цялата страна.

Сред почитателите на легендарния „Rainbow Warrior“ се оказа и родният певец и композитор Дони, който след като научи за посещението на кораба, побърза да го посети и да се снима с активистите.

Преди да пристигне във Варна „Rainbow Warrior“ проведе няколкодневно изследване в Черно море, което започна още от тръгването си от Пристанище Бургас. Главните виновници за замърсяването в Черно море са пластмасовите опаковки от чипс и вафли, пластмасовите бутилки и техните капачки, както и найлоновите торбички. Над три тона отпадъци на ден навлизат в него от българските брегове, според изследвания на учените.

Международният екипаж на кораба използва посещението си в морската ни столица, за да изчисти централния плаж. В импровизираното почистване се включиха и екоактивисти от „Грийнпийс“ - България и „За Земята“.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР