Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев

Изложба графика и илюстрации на един от най-изтъкнатите съвременни майстори на илюстрацията

23 August 2017

Заповядайте в приказния свят на доброто и злото, припомнете си любими персонажи като Алиса, Пинокио, Оливър Туист видени през погледа и сътворени от опитната ръка на илюстратора Ясен Гюзелев. До 11 септември в галерия „Папийон“ може да видите изложбата „Алиса и други приключения на Ясен Гюзелев“ с непоказвани досега графики по известни негови илюстрации и цветни рисунки.

Ясен Гюзелев е сред най-изтъкнатите съвременни майстори на илюстрацията, признат по света, издаван и излаган в страни с дълголетни традиции в жанра. Негов баща е известният български оперен певец Никола Гюзелев,

Изящното му умение на художник е оценено и търсено от издателите и читателите в много страни по света, като творчеството му е следено от редица колекционери в и извън границите на България. Книгите, илюстрирани от него, се издават и на шведски, френски, португалски, гръцки, японски. Илюстрациите на Ясен Гюзелев се наблюдават с широко отворени очи, а магията от приказните сюжети прелива от тях.

В тази експозиция за пръв път пред публика ще бъдат показани графики по сюжети от известните му илюстрации от „Алиса в страната на чудесата“, „Алиса в огледалния свят“, „Приключенията на Пинокио“, „Приключенията на Оливър Туист“, „Кралят на златната река“ от Джон Ръскин /неиздавана книга в България/, детайли от карти „Таро“, както и няколко цветни рисунки. Приказната атмосфера ще бъде допълнена от присъствието на издадените книги с негови илюстрации.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР