Присила под сянката на Краля

Никакви пластични корекции не могат да върнат свежестта и кукленската красота на лицето, което преди 59 години пленява с невинността си Краля на рокендрола. Единствената жена (Елвис е имал повече от хиляда), споделяла живота му като законна съпруга и майка на единственото му дете, неотменно остарява заедно със загадката за сложната личност на певеца, за странностите му и неочакваната му смърт

Ваня Шекерова 14 September 2017

Присила Пресли пише три книги за живота си с Краля – „Елвис и аз“ излиза през 1985 г., останалите две – „Елвис интимно“ и „Избрано от Елвис и аз“ – като отзвук от успеха на първата. Предполага се, че ще има нови „скандални“ разкрития тази година, когато се навършват 40 години от смъртта на Краля. И в тях със сигурност няма да бъде пощадена както Лиса Мари, за която се разнесе слух, че не е истинска дъщеря на Елвис, така и 72-годишната бивша съпруга, която продължава да живее под дългата му сянка, бидейки на практика негово творение, както Галатея на Пигмалион. Всяка жена остава белязана от първия мъж в живота си, какво остава за едно 14-годишно дете, чиято първа любов е Краля.

Присила Ан Больо се ражда в семейството на 19-годишна моделка и американски морски пехотинец на 24 май 1945 година в Бруклин. Когато бебето е само на няколко месеца, баща й загива в самолетна катастрофа. През 1948 г. майката Ан Лилиан се омъжва повторно за военния пилот от Квебек Пол Больо, който осиновява Присила. От втория брак на майка й се раждат още пет деца. Семейството често се мести заради работата на бащата и така Присила трябва непрекъснато да сменя училища и приятели. 11-годишна тя открива случайно, че Пол не е нейният биологичен баща. От истинския не е останало много – един медальон и няколко снимки. Девойката съзрява много бързо. И като връстниците си потъва в музиката на Елвис Пресли, който по това време записва първите си хитове. На 2 юли 1956 момчето от Мисисипи изпява Don’t be Cruel и Hound Dog, и цялото женско население на Щатите полудява по премрежения му поглед и почти животинска сексуалност. Присила не прави изключение. Само че семейство Больо за пореден път трябва да отпътува, този път за Фридберг, Германия, където бащата получава назначение. И какво съвпадение – само две години по-късно във Висбаден, на 60 км от Фридберг, е изпратен да отбива военната си служба в американската военна база Елвис Арън Пресли. 22-годишният момък всяка вечер пее във военния клуб. Присила научава за това през лятото на 1959 г. от пилот от базата, който дори знае къде живее идолът на тийнейджърката.

Сила и нейният сбъднат сън

Елвис е отседнал в квартира заедно със секретарката си Елизабет Стефаняк, с която го свързват повече от професионални отношения. Със съгласието на родителите й военният пилот и жена му водят Присила на гости при Краля. Тийнейджърката е смаяна от това колко нормален, обичлив, чаровен и привлекателен е певецът, който вече е суперзвезда. Той изглежда уязвим и по-млад от своите 24 години. И приема Присила за по-голяма, смята, че е на 16 или 17 години, тъй като тя наистина е доста развита и зряла за възрастта си, а и много красива. Сила, както я нарича Елвис, хлътва до уши – Краля просто не й оставя друг шанс. Той й подарява цялото си внимание, сяда на пианото, пее и свири специално за нея. Някои биха казали, че също като Пигмалион в нейно лице Краля разпознава най-добрия материал за своята Галатея.

модерната годеница на Краля, 1965 г.

Много пъти след тази вечер Присила гостува на Елвис. Стават близки, между тях се поражда нежна и красива любов. Елвис я подклажда с признания, които не е правил пред никого другиго – колко тъгува за майка си, поминала се през 1958 г., как смята връзката и годежа на баща си за предателство, колко самотен се чувства... Разказва й за близнака, който е имал и който не оцелял при раждането. Сила живее като в красив розов сън.

Елвис е всичко друго, но не и моногамен. Обожаван, обичан, прелъстяван, той много бързо прекрачва границите на платоничните връзки. С Присила обаче спазва нормите на приличие. А тя още от самото начало на връзката им е много ревнива. Не само към другите жени, а и към всички хора, които кръжат около любимия й, към феновете му, които отнемат от времето му за нея.

Роден да забавлява, Елвис го прави не само на сцената. Той е личност, която винаги иска да е във фокуса на вниманието.

През 1960 г. Пресли се уволнява от военна служба и се връща в Щатите заедно с тогавашната си приятелка Анита Уд. Аферата му със Сила изглежда далечна. Две години не се виждат, но Краля не пропуска ден, без да й телефонира. Изпраща й писма и нови плочи. А през пролетта на 1962 г. я кани да го посети в Лос Анджелис. Според изискванията на семейството й Елвис изпраща на момичето самолетен билет в бизнес класа и с обещанието, че всеки ден ще пише на близките си, Присила излита към любимия си.

Заради Присила Елвис и Анита се разделят. Елвис дълго преговаря с баща й Больо преди тя окончателно да се премести в имението му Грейсленд. Съгласява се с условието момичето да живее с неговия баща и съпругата му, както и да завърши образованието си в католическия колеж „Непорочно зачатие“. Съгласява се и евентуално да се ожени за нея. Връзката им остава скрита от широката общественост, тъй като Присила е непълнолетна. А и без това не е консумирана.

следваща страница »
ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР