Far Breton

Нежен вкус, аромат на безвремие и красиви виолетови багри, които носят спокойно удоволствие в антракта между два сезона

Мануела Панайотова 10 September 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Лек и семпъл този сладкиш е още един щедър подарък от френската кухня. В началото е бил печиво, направено от брашно, мляко и яйца, използвано като заместител на хляба. Доста по-късно получава статут на сладкиш, приготвен със сушени плодове, обикновено сливи или стафиди, накиснати в ром. Текстурата е сходна с тази на чийзкейк, но с лек и опростен вкус, който хармонира с плодовете. Днес ви предлагам един различен Far Breton, поднесен с топинг от леко запечени сливи - нежен вкус, аромат на безвремие и красиви виолетови багри, които носят спокойно удоволствие в антракта между два сезона.

Използвах: 400 г пълномаслено мляко, 3 големи яйца, 120 г брашно, 100 г захар, 75 г разтопено и охладено масло, 1 ч. лъжичка ванилов екстракт, щипка сол.
За топинг: 10 сливи, 3-4 с. лъжици мед, канела.

Как го направих: Смесих пресятото брашно с яйцата и разбих с миксер до хомогенна смес. Последователно добавих захарта, ванилията, солта, млякото и маслото. Размесих добре и изсипах в малка кръгла тава (20 см), застлана с хартия. Изпекох на 190 С за 60-65 минути. Почистих сливите, разполових ги и ги изпекох с меда и канелата на 180 С за 30 минути. Оставих да се охладят. Аранжирах ги върху десерта и поръсих с пудра захар.

 

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР