Предястие като бижу

Канапе от патладжан с кускус, леща и гъби, които са обагрени с палитра от подправки, сушени плодове и нар

Мануела Панайотова 17 September 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Лятото като че ли не иска да си тръгва, а и есента не напира да идва... Въздухът тежи от слънце и влага, от мириса на печен пипер, сладко от смокини и индрише. Точното време за предястие, в което е „инкрустирана цялата природна пищност - канапе от патладжан с кускус, леща и гъби, които са обагрени с палитра от подправки, сушени плодове и нар.

Използвах 1 чаша леща, 2 чаши кускус, 200 г гъби, 1 червен лук, 3 скилидки чесън, зехтин, 1/2 ч. лъжичка куркума, 1 ч. лъжичка канела, 1 ч. лъжичка сладък червен пипер (може пушен),1/2 ч. лъжичка черен пипер, 1/2 ч. лъжичка кимион, 1/2 ч. лъжичка микс от кориандър и кардамон, 2 с. лъжици сироп от нар, сок от 1/2 лимон, 1 връзка пресен магданоз, 1 връзка прясна мента, 2 чаши зеленчуков бульон, стафиди, фурми и печени ядки, на вкус.

Как го приготвих: Разполових патладжаните, поставих с нарязаната страна върху тава покрита с хартия за печене, полях със зехтин и изпекох на 220 С за 25-30 минути. Приготвих лещата - залях я с 3 чаши вода и варих, докато абсорбира водата. Залях кускус с 2 чаши горещ зеленчуков бульон. Прибавих куркума, щипка сол, 1/2 ч. лъжица зехтин, покрих и оставих да се задушава за 10-15 минути. Сотирах гъбите на силен огън за 4-5 минути, докато добият приятен загар. Намалих топлината, добавих лук, чесън и готвих още няколко минути. В същия тиган добавих леща, кускус, сироп от нар и лимонов сок. Оставих сместа леко да се затопли и размесих. Прехвърлих в голяма купа и добавих останалите съставки. Издълбах леко всяка половина от патладжан, напълних с подготвената смес и сервирах със зърна от нар.

1 КОМЕНТАР
1
Krasen
19 September 2017, 23:21

Здравейте, опитах да направя тази рецепта но липсват доста от указанията например кускуса този който е тип жито ли трябва или обикновен който е като макароните ? От къде може да се намери сироп от нар ? Относно приготвянето, патладжана трябва ли да се бели и осолява предварително ? В голямата купа като се прехвърлят ми беше странно да ги поръсвам със всичките подправки по горе и ги сложих тези подправки включително магданоза още докато сместа беше в тигана. Патладжаните бяха доста омекнали и нямаше как да ги издълбая, те си бяха точно като канапе.

ТВОЯТ КОМЕНТАР