„Американски убиец”: За един добър екшън повече

Гледаме старото куче Майкъл Кийтън („Батман”, „Бърдмен”) и младокът Дилън О’Брайън (сериалът „Тийн вълк”) в този класически здрав екшън с елементи на трилър на тема „ЦРУ и тероризма”. „Американски убиец” на реж. Майкъл Куеста е в кината от днес

Ирина Иванова 15 September 2017

„Американски убиец” ми напомни колко жесток сериал бе „Вътрешна сигурност” (Homeland), фантастичен! Асоциацията е най-вече по линия на сюжета, тъй като и в сериала, и във филма става въпрос за агенти на ЦРУ, замесени и заради лични преживявания в брутална война с терористите и изправени пред мистериозен, могъщ враг, когото трябва да опознаят, за да победят. За съжаление приликите свършват до тук.

В „Американски убиец” младият Мич Рап (О’Брайън) губи годеницата си при терористичен акт, подобен на онзи в тунизийския курорт преди две години, когато хора бяха разстрелвани директно на плажа върху шезлонгите си. В търсене на отмъщение, което да му даде покой, той е привлечен от ЦРУ да се обучава за участие в тайни мисии, а воинът учител е Майкъл Кийтън – отново много добър в това да е зъл.

Филмът е създаден по поредицата книги на американеца Винс Флин с главен герой агентът антитерорист Мич Рап, някои от които – „Роден да оцелява”, „Лиценз за убиване”, „В случай на опасност” и др. – са издадени и у нас от ИК „Ера”. Между другото Флин е написал общо 15 книги за Мич, така че със сигурност няма да останем и само с един филм. Неслучайно някои критици сравняват „Американски убиец” със „Самоличността на Борн” (по романите на Робърт Лъдлъм), превърнал се след големия успех на едноименния филм от 2002 г. в суперкасов и дълголетен франчайз. Пък и Винс Флин признава, че Лъдлъм е един от вдъхновителите му.

Готиното е, че в „Американски убиец” водещи все още са историята и криминалната хватка, а не специалните ефекти. Нищо изключително, просто добре измислен и умело направен екшън (не че да измислиш нещо добре и да го направиш умело е просто). Във всеки случай не съжаляваш, че си си изгубил времето. И през цялото време си задаваш въпроса дали пък 26-годишният Дилън О’Брайън няма да се окаже бъдещ холивудски лъв. Изглежда ти съвсем възможно.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР