Есенен детокс с тиква

Идва реда на оранжевите смутита

eva.bg 30 October 2017

Мотото на сезона е „Оранжевото е новото зелено“. Време е да вкараме тиквата в есенното си меню и да разнообразим зелените смутита с оранжеви. 

Освен деликатния й вкус, тиквата има многобройни ползи за целия организъм. Тя е изключително богата на актиоксиданти – бета-каротин (който се превръща във витамин А в организма) и лутеин, витамин C и Е (повече отколкото в морковите), витамини от група B (включително рибофлавин и фолиева киселина), цинк, калий и магнезий. Всички те подсилват имунитета и здравето на кожата и очите. Препоръчва се при бъбречни и сърдечно-съдови заболявания.

Също толкова ценни са и тиквените семки, които са много богат източник на цинк, а в 100 г от тях се съдържа половината от дневната нужда на организма от магнезий. Поради ниската си калоричност (в 100 гр. има само 26 ккал, никакви мазнини и холестерол) тиквата е много подходяща при режими за отслабване и пречистване на организма през студените месеци.

Има много начини, по които бихте могли да я консумирате - печена, в топла и студена салата, комбинирана с други зеленчуци, в супа, както и в много сладкиши – пайове, браунита и дори торти.
Ето и вариант за вкусно и полезно смути: смесете в блендер леко сварена на пара тиква, един банан, лъжичка мед, малко канела, бадемово мляко и джинджифил (по желание).

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР