Бюти диета

Ако сте почитателка на порцелановата кожа вижте кои са храните, които трябва да избягвате

14 ноември 2017

Пигментацията по кожата понякога е следствие на хранителните ни навици и начин на живот. Едни от най-честите рискови фактори са растения, плодове или зеленчуци, съдържащи вещества, наречени псоралени, със свойството да се натрупват в кожата и да повишават чувствителността й към слънцето. Приемайки ги чрез храната или докосвайки се до тези „катализатори“ на изгарянето със слънчеви лъчи, каквито са например лукът, чесънът или зелените смокини, увеличавате риска за увреждане на кожата чрез появата на трайни тъмни петна. Кои храни да избягваме в ежедневието си, за да се предпазим от хиперпигментация:

Кориандър – прясна, любимата подправка в индийската кухня може да ви докара петна по ръцете, така че я хващайте с ръкавици и гответе на силен огън;

Грейпфрут – предпочитаният от мнозина плод през зимата е желателно да се консумира в умерени количества през лятото, тъй като е богат на псоралени;

Целина – в книгата Was It Sоmething You Ate? на Джон Емсли и Питър Фел е уточнено, че нов сорт целина, по-устойчив на вредители, е отговорен за рязкото увеличение на дерматити сред персонала в магазините;

Моркови – полезни за очите и не толкова за кожата. Ако ги предпочитате сурови, уверете се, че са добре измити. Те са вкусна част от всяка салата, но ако предизвикват проблеми с кожата, си струва да ги ограничим;

Лимони – естествената киселина в тях може да причини чувствителност на кожата. Ако сте ги използвали в маска за лице, не се излагайте на слънце, тъй като със сигурност ще предизвикат изгаряне или потъмняване. Помнете: в маски ги комбинирайте с мед, който ще намали щетите.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР