Кейк от грис и кокос

Особеното е, че се изпича след като престои една нощ. Това помага на гриса и стърготините да се напоят, а ароматите да се преплетат и слеят

Мануела Панайотова 05 November 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Това е различен, фин и много интересен сладкиш. Той идва от индийския щат Гоа, който е бивша португалска колония и носи най-доброто от традициите на двете кухни. Особеното е, че кейкът се изпича след като престои една нощ. Това помага на гриса и стърготините да се напоят, а ароматите да се преплетат и слеят. След изпичане текстурата е плътна и влажна, с нежни маслени трохи и сладък флорален аромат, загатнат от розова вода.

Използвах 4 чаши грис, 1 ч. лъжичка бакпулвер, 1/4 ч. лъжичка сол, 2 1/2 чаши пудра захар, 4 с. лъжици кокосово масло, 8 с. лъжици краве масло, 4 яйца,1 кутия кокосово мляко, 1/4 чаша кокосова сметана*, 2 ч. лъжички розова вода, 1 чаша кокосови стърготини.

Как го направих: В купа смесих грис, бакпулвер и сол. Разбих кокосово и краве масло със захар, докато стана пухкава смес. Добавих яйцата едно по едно, докато се усвоят. Прибавих половината от кокосовото мляко и кокосовата сметана и половината от сухите съставки. Размесих добре и добавих останалото мляко, сметана и розова вода. Отново разбърках и добавих останалите сухи съставки и кокосови стърготини. Изсипах тестото в квадратна форма 20х20 см, покрих с найлон и оставих в хладилник за една нощ. На другия ден изпекох в предварително загрята фурна на 180 С за около 90 минути. Изчаках да изстине напълно, поръсих с кокосови стърготини и поднесох.

*Кокосова сметана се продава в био магазините и в големите хранителни вериги. Вместо нея може да се използва и гъстата част от кокосовото мляко.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР