Киномания 2017 - всичко си струва

Започва 31 издание на фестивала

14 November 2017

Очаква ни силна Киномания с безкомпромисна селекция на филмите - между 16-30 ноември. Освободете си вечерите! Представяме ви някои от акцентите, а цялата програма може да видите тук.

Въртележка

Уди Алън избира Кони Айлънд, култовия увеселителен парк на Америка през 50-те години на миналия век, да е фонът, на който ще се развива историята в поредния му филм. Замесени са: бивша актриса и настояща сервитьорка (Кейт Уинслет), нейният съпруг (Джим Белуши), неговата дъщеря (Джуно Темпъл) и един спасител на плажа (Джъстин Тимбърлейк). Истинската звезда във филма обаче е операторът Виторио Стораро и не го казваме просто така.

Да обичаш Винсент

Изключително интересен експеримент на аниматора Хю Уелчман и полската художничка Дорота Кобела – първата в света пълнометражна анимация, осъществена чрез анимиране на картини. Филмът разказва историята на холандския гений Винсент ван Гог чрез 62 хиляди „раздвижени“ маслени картини, дело на стотици художници, специално обучени да рисуват в характерния за Ван Гог стил.

Рокендрол

Онова, което не успяха да направят Брад Пит и Анджелина Джоли в „Край морето“ – да изиграят себе си и да ни разкажат собствената си любовна история, пречупена през игрален филм, – тук го правят Марион Котияр и съпругът й Гийом Кане, който е и режисьор на филма. В „Рокендрол“ двамата играят себе си, със собствените си имена и повдигат завесата над живота си на семейство кинозвезди, намиращи се на попрището жизнено в средата.

Сбогом, Кристофър Робин!

Как се е родила една легенда, а именно мечето с много малко ум Мечо Пух, ни разказва режисьорът Саймън Къртис в този филм за истинската история на писателя А. А. Милн и как неговият син Кристофър Робин вдъхновява една от най-великите детски книги, писани някога. Домнал Глийсън и Марго Роби са сред звездите във филма.

Три билборда извън града

От режисьора на „В Брюж“ и „Седем психопати“ и от автора на пиеси като „Ръкомахане в Спокан“ Мартин Макдона – дори само това изречение е достатъчна реклама за този филм. Прибавяме и актьорите Франсис Макдорманд („Фарго“) в ролята на майка, търсеща справедливост за убийството на дъщеря си, и Уди Харелсън като шефа на местната полиция и положението става неустоимо. Трагикомичната творба на Макдона вече е носител на няколко престижни награди, сред които за сценарий от тазгодишната Мостра във Венеция и на публиката от фестивала в Торонто.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР