Круши с Амарето

Тази техника удължава живота, запазва вкуса и текстурата на плодовете, а бадемовият ликьор е изтънченото допълнение, което ги превръща в ефектен и много стилен десерт

Мануела Панайотова 26 November 2017

Снимка: Мануела Панайотова

Крушата е есенен дар - красив, сочен и ароматен - описан още в „Одисея“ от Омир и почитан от аристокрацията по време на Римската Империя. Зрелите плодове са богати на глюкоза и пектин, но имат малка трайност. Ако искате дълго да им се наслаждавате, поширайте ги и добавете ликьор Амарето. Тази техника удължава живота, запазва вкуса и текстурата им, а бадемовият ликьор е изтънченото допълнение, което ги превръща в ефектен и много стилен десерт.

Може да ги сервирате самостоятелно, с топка сладолед, сметана с орехи или парче сирене. Поставени в красив буркан може да послужат и като вкусен подарък за специални приятели.

Използвах 5 зрели круши, 450 мл вода, 4 с. лъжици захар, 2 бр. звездовиден анасон, семена от 1 пръчка ванилия, 150 мл ликьор Амарето.

Как ги направих: Поставих в тенджера захар, вода, анасон и семена от ванилия. Загрях и разбърках, докато се разтвори захарта. След завиране изключих огъня и потопих обелените круши. Покрих с капак и ги оставих да омекнат за около 30 минути. Преместих ги в буркан и ги залях с ликьор и сироп.

Така приготвени, крушите се оставят за няколко дни, за да се „сработят“ ароматите. Разбира се, колкото по-дълго престоят, толкова по-добър става вкусът. Може да се съхраняват в хладилник за около месец.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР