Ботокс или филър, кое да избера?

06 December 2017

Този въпрос са си задавали повечето от нас, когато първите сериозни признаци на стареене се появят. Това е решение, което не бива да взимате лекомислено и без консултация със специалист. Вижте кои са най-важните въпроси, на които трябва да получите отговор преди да пристъпите към процедура. На тях отговаря д-р Катя Паскова, собственик на една от най-добрите клиники за естетична и клинична дерматология в София - Derma Vita Clinic.

Д-р Паскова какви са разликите между ботокса и филърите?

Ботулинов токсин или ботокс се използва за временно релаксиране на мускулите на лицето, които причиняват линии и бръчки. Botox е марката на най-известния от тези продукти и се използва в областта на медицината и козметиката в продължение на много десетилетия. Той се инжектира най-често между веждите, на челото и в зоната около очите - за бръчки “пачи крак“.

От другата страна са дермалните попълнители или филъри, тяхната роля е да запълнят загубения обем. С напредването на възрастта клетките ни произвеждат по-малко естествен колаген и еластин, а кожата ни става по-суха и губи своята плътност, поради намаляването на естествената хиалуронова киселина в тялото ни. Дермалните филъри, които са с високо съдържание на хиалуронова киселина, се инжектират чрез фина игла. Това увеличава обема, видимо изглажда линиите и бръчките, и прави лицето по-свежо. Обикновено филърите се използват в долна и средна част на лицето и деколтето, за да се хидратира и контурира зоната и да се възстанови обемът.

Какъв ефект да очакваме?

Ботоксът се използва за подмладяване на лицето чрез спиране на мускулната памет и изглаждане на бръчките.
Благодарение на филърите, можем да възстановим загубата на обем и по този начин да запазим младежкия вид.

С каква продължителност са терапиите?

И двата продукта имат временно действие, което зависи от много фактори. Действието на ботокса продължава средно 3-6 месеца, докато трайността на филърите е около 8 -18 месеца. Като трябва да имаме предвид, че трайността е индивидуална при всеки пациент и зависи от начина му на живот.

Безопасно ли е и има ли странични ефекти?

И двата продукта са напълно безопасни, когато са поставени от професионалисти. Ботокс се използва в медицината от години и е одобрен за козметична употреба през 80-те. Съвременните филъри са на базата на хиалуронова киселина, която се разгражда и метаболизира напълно от тялото. Съветвам ви да посещавате само проверени, доказани клиники и да се интересувате от качеството на продукта, който ще ви бъде поставен. Това ще ви гарантира безопасен резултат, на който да се радвате дълго.

Колко ще ни струва?

Цената се определя на базата на използваното количество и третираната зона.

За консултации и допълнителна информация - www.dermavita.bg, гр. София, ул. "Акад. Иван Буреш" 8, тел.: 02 / 962 25 33(44); 0884 94 95 81

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР