Кой плати 450 милиона за загубения Да Винчи и къде може да го видим

eva.bg 08 December 2017

Снимка: getty images/guliver

В средата на ноември за рекордно висока сума бе продадено платното “Salvator Mundi” (“Savior of the World”) на Леонардо да Винчи. На търг в Christie’s в Ню Йорк анонимен ценител на изкуството и колекционер плати впечатлящата сума от 450.3 милиона долара. Досега името му се пазеше в тайна, но той излезе от анонимност след като стана ясно, че ще даде платното на арабския Лувър в Абу Даби и всички желаещи ще могат да го видят. Става въпрос за саудитския принц Бейдър бин Абдула бин Мохамед бин Фаран ал-Сауди.

В продължение на векове ренесансовата творба, на която е изобразен Исус, бе в неизвестност. През 1736 тя изчезва от колекцията на английския крал Чарлс I.

Следите й се появяват отново през 1900 година, когато е купена на търг в Лондон, но тогава вече никой не е подозирал, че е на Леонардо да Винчи. През следващите години сменя доста собственици, като през 1959 е купена за 45 паунда. В крайна сметка експерти доказват, че е платно на Да Винчи и вече знаете къде може да го видите – в наскоро открития Лувър Абу Даби. От музея се похвалиха в Twitter, че ще бъде изложено там.

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР