Вавилонската кула на книгите отваря в НДК

Традиционният коледен панаир на книгата – от 12 до 17 декември, ще бъде съпътстван от литературен фестивал, във фокуса на който тази година са страните от Вишеградската четворка: Чехия, Унгария, Полша и Словакия

11 December 2017

Владимир Куш, Book kite fantasy

Дошлите за съблазнителните отстъпки, които издателствата правят за панаира в НДК, могат да се включат в публиката на някое от многобройните събития на Петия софийски международен литературен фестивал. Тази година той е подготвен от нов екип с директор талантливата писателка и преводачка Вера Петрова.

Още на 12-и в Мраморното фоайе ще има „Среща на поколенията“. Утвърдени автори като Владимир Зарев, Ани Илков и Владимир Левчев ще представят част от дебютантите'2017: Антон Стайков, Боян Крачолов, Десислава Николова, Марианна Георгиева.

Ще може да чуете и видите на живо и други любими писатели и поети: Милен Русков, Момчил Николов, Захари Карабашлиев, Радослав Парушев, Амелия Личева, Владимир Полеганов, Кристин Димитрова, Оля Стоянова, Рене Карабаш, Едвин Сугарев, Александър Секулов, Юлия Спиридонова-Юлка, Ангел Игов.

Великолепната дузина на чуждите писатели, които ще дойдат в НДК, се състои от: Кая Малановска, Кшищов Варга, Еугениуш Ткачишин-Дицки от Полша; Михал Хворецки, Яна Беньова, Петер Били от Словакия; Виктор Хорват, Ласло Мартон, Дьорд Драгоман от Унгария и Михал Айваз, Ива Прохазкова, Милош Урбан от Чехия. Милош Урбан е известен като чешкия Умберто Еко или Дан Браун, Кшищов Варга е продължител на блестящата традиция на Ришард Капушчински в литературния репортаж, а Кая Малановска, която има докторат по генетика, има какво да каже за психологията на съвременния градски човек. На 14 декември от 18 ч. тя ще говори по темата заедно с Владимир Полеганов и Момчил Николов – възнамеряваме да сме сред публиката.

Като много интересен се очертава и разговорът „Разкажи града“, в който ще участват Кристин Димитрова, Оля Стоянова, Радослав Паруишев и Венцислав Божинов – на15-и, от 14 ч. в Мраморното фоайе.

В литературния фестивал ще има прожекции на филми, концерти (“Стругаре“, на 17-и), изложби, ще се говори на полски, чешки, словашки, унгарски и детски. Ще е шумно и предколедно заради Панаира. Кой би го пропуснал?

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР