Там, където приказките оживяват

20 December 2017

Чески Крумлов, Чехия

Коледа с истинската й приказна романтика и топлина може да бъде усетена в средновековното градче Чески Крумлов, част от световното наследство в списъка на ЮНЕСКО. Пищният коледен базар в сърцето на града е отворен до 7 януари, а там се пие греяно вино или пунш, хапват се коледни сладки и се слуша Silent Night, изпята на различни езици. В дните около Коледа на много места в града може да се натъкнете на улични спектакли, пресъздаващи историята от Витлеем, или да послушате звънките гласове на местните детски хорове.

Къде да отседнем: Хотел Leonardo е в центъра на очарователното градче и на десет минути пеша от впечатляващия замък Крумлов. Сградата на хотела е била построена през XVI век и е част от архитектурното наследство. Пеша може да стигнете до приятни галерии и музеи или да откриете местата, които сте виждали в любимите си филми. Чески Крумлов често е бил декор в романтични продукции на Холивуд.

Фуншал, остров Мадейра

След като Португалия бе обявена за топ дестинацията на 2017 г. в света, можем да обърнем поглед към прилежащия й остров и най-впечатляващото светлинно шоу. Празничната заря на амфитеатъра във Фуншал, която може да се наблюдава както от палубата на круизен кораб, така и от хотелска стая, е призната за Гинес рекорд през 2006 г. заради невъобразимите си мащаби и красота.

Къде да отседнем: Петзвездният хотел Quintinha Sao Joao е заобиколен от градина с пищна растителност (Мадейра е известна с красивите си ботанически градини) и има спа център с топли басейни и релаксиращи спа ритуали.

Иския, Италия

Не само през лятото остров Иския примамва туристите. Малкият брат на Капри винаги е бил любим на италианците, но след великолепните неаполитански романи на Елена Феранте влезе в радара на търсачите на романтични усещания от цял свят. (През 2018 г. по тях тръгва сериал по HBO.) Островът е известен с мекия си климат, термалните си води и живописното крайбрежие, което напомня на Амалфи.

Къде да отседнем: Tenuta Del Poggio Antico е хотел със собствен плувен минерален басейн и панорамна гледка към хълмовете, осеяни с цитрусови дървета и лозови насаждения. Всяка сутрин се сервират домашни продукти като част от сладката и солена закуска.

Единбург, Шотландия

Сам по себе си градът е приказен, но величествената процесия на мъже със запалени факли преди новогодишната нощ може да накара човек да потъне в отминала историческа епоха или да изтръпне от вида на проточилата се пред очите му „огнена река“. Празникът се нарича Hogmanay и е обявен за едно от най-големите и най-забавни новогодишни тържества. Всички в Единбург са на улицата преди дванайсетия час, баровете примамват неудържимо, леят се пиво и уиски и никой не смята да прекарва кротка нощ със семейството у дома. Край Единбургския замък е най-многолюдно и весело – там се провеждат концерти на живо, следвани от DJ сетове и разбира се, пищна заря.

Къде да отседнем: Разположен в сърцето на Единбург, хотел Doubletree by Hilton открива чудесна гледка към замъка. Стаите предлагат модерен комфорт, а само на 10 минути пеша е шопинг зоната Princes Street с магазините и пулсиращия нощен живот.

Любляна, Словения

Мелания Тръмп със сигурност накара света да научи за малката централноевропейска страна. Но пък и столицата й не спира да развива успешен туристически бизнес. В центъра на града, където е забранено движението на автомобили, човек може да се наслади на разходката сред сгради с много архитектурни достойнства и разнообразни стилове – от барока през сецесиона и ар нуво. Ресторанти и барове за всеки вкус предлагат както традиционни, така и специалитети на модерната авторска кухня.

Къде да отседнем: Току-що отворилият врати InterContinental Ljubljana е още един повод да се посети словенската столица. Впечатляваща е гледката към покривите на града от 18-ия етаж на хотела. Там се намира спа центърът Saruna Wellness, който предлага разнообразие от масажи и спа терапии.

 

 

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР