На среща с Dior

Над 300 рокли от колекции висша мода може да видите на ретроспективната изложба „Christian Dior: Couturier du Rêve“ в Музея на декоративните изкуства в Париж

Елина Рашкова 18 December 2017

Изложбата „Christian Dior: Couturier du Rêveв Музея на декоративните изкуства (Musée des Arts Décoratif) в Париж е посветена на 70 годишнината от създаването на модната къща. Проследява историята и творчеството не само на самия Кристиан Диор, но и на всички арт директори до момента - Ив Сен Лоран, Марк Боан, Джанфранко Фере, Джон Галиано, Раф Симънс и първата жена, заела този пост през 2016 - Мария Грация Кюри. Показани са над 300 рокли от колекциите висша мода, изработени в периода 1947-2017. Музеят се намира в западното крило на Лувъра. Изложбата е подредена хронологично и започва с историята на самия майстор Кристиан Диор. Продължава в красиво декорирани зали, където се виждат както неговите творения, вдъхновени от Ренесансови картини и Сюрреалистични скулптури, така и тези на наследниците му, които продължават да почитат майстора, като дават нов живот на неговите произведения.

Микс от красиви хроматично подредени облекла, обувки, чанти, парфюми и други аксесоари се разпростират в няколко зали. Цветовата гама започва от бяло, минава през различни нюанси на розово, оранжево, синьо, продължава с емблематичното червено на Dior и завършва в черно. Показана е и сватбената рокля на кралица Елизабет, както и много други емблематични рокли, дело на модната къща. Изложбата е до голяма степен интерактивна - участват и други сетива, не само зрението, както обикновено. Преминаването от тъмна зала в изцяло бяла и стерилна, а в следващия момент в напълно приказно помещение, от чийто таван висят и се преплитат бели растения от хартия, които си сменят цветовете през няколко секунди – това е нещо, на което човек няма как да не се възхити. Безспорно кулминацията на изложбата е балната зала, в която се помещават едни от най-красивите официални рокли правени някога от модната къща. Има и няколко, които са били шити специално за имена като Мерилин Монро, Кейт Уинслет, Елизабет Тейлър.

Може да посетите изложбата до 7 януари, но не забравяйте да си вземете билети предварително, защото иначе продължителното чакане на опашка е неизбежно. Аз лично четири дни си опитвах късмета, редейки се пред Музея на декоративните изкуства. Най-накрая, в деня преди да отпътувам обратно към София, си казах, че отивам за последно. Въпреки ранния час и факта, че експозицията все още не беше отворена, се редих повече от 2 часа, което в случая се оказа малко. Обикновено се чака по 3-4 часа, а може и повече. Хубавото е, че могат да се купят билети предварително, в случай, че сте предвидили навреме кога и в колко часа искате да посетите изложбата. От друга страна, цялата емоция да се редиш на опашка няколко часа, за да посетиш изложба, е сама по себе си невероятна.

Хората, които посещават „Christian Dior: Couturier du Rêve“, са всякакви. Изложбата представлява интерес както за жени, така и за мъже. Затова и всеки, който си мисли, че няма какво да прави на изложба на Dior - греши. Подобни интересни събития са рядкост.

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР